Janković: Zdravstveno osiguranje ženama za rad u kući

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2021, 10:58

Janković: Zdravstveno osiguranje ženama za rad u kući

Nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, to pravo moći će da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva, staranje i podizanje dece.

To je jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekla je za RTS poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Prema rečima poverenice za zaštitu ravnopravnosti, konačno će biti prepoznat neplaćeni rad makar kroz zdrastveno osiguranje, jer mnoge >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << žene nisu mogle da koriste zdrastvene usluge, a nisu bile u mogućnosti da ih plate.

"Posebno kada je reč o ženama koje žive na selu. Većina gazdinstava je registrovana na muškarce, svega 19 odsto gazdinstava je registrovano na žene, pa samim tim nisu bile ni zdrastveno osugurane. Uz to žene u proseku žive i duže ali i muškarce i žene treba da osnažujemo da vode računa o svom zdravlju", rekla je Janković.

Republički zavod za statistiku utvrđivaće vrednost neplaćenog rada koji je vrlo zahtevan i opterećujući, zbog čega i treba da bude vrednovan.

Ona je navela da žene na selu od ranog jutra do kasne večeri rade vrlo zahtevne poslove, a kada ih pitate da li rade one kažu da su nezaposlene.

Janković smatra i da se priča o rodnoj ravnopravnosti nepravedno svela na polemike o rodno senzitivnom jeziku.

"Imamo i rod i broj i padež i možda će neke reči zazvučati rogobatno zato što neka zanimanja žene nisu radile u prošlosti, ali to odavno nije slučaj", ističe poverenica.

Takođe, ima mnogo profesija gde je došlo do disbalansa, posebno kada je reč o socijalnoj zaštiti, zdrastvu, prosveti koja su manje plaćena, a gde u velikoj meri rade žene.

Još dva zakona o kojima se dosta govori u javnosti imaće uticaj na ravnopravnost, ali i položaj žena i dece, a to su Zakon o finasijskoj podršci porodici sa decom i novi Porodični zakon koji bi trebalo da uvede zabranu fizickog kažnjavanja dece.

"To bi trebalo da budu zakoni koji treba značajno da utiču na popravljanje položaja žena i porodica sa decom, posebno kada je reč o nadoknadi doprinosa za socijalno osiguranje", navela je poverenica.

Što se tiče zabrane fizičkog kažnjavanja dece, ona smatra da polemika oko toga više i ne bi trebalo da se vodi, trebalo bi da smo je prevazišli.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.