Janković: Srpski telegraf nije otklonio povredu prava LGBT

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2016, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Srpski telegraf nije otklonio povredu prava LGBT

Glavni i odgovorni urednik dnevnih novina "Srpski telegraf" nije postupio po preporuci Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković koja je utvrdila da je taj list tekstovima u kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije prekršio Zakon o zabrani diskriminacije, saopštila je večeras Poverenica.

U saopštenju je podsetila da je dala mišljenje da je dnevni list "Srpski telegraf" tekstovima objavljenim u aprilu ove godine prekršio odredbe Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << o zabrani diskriminacije jer su u njima izražene ideje i stavovi koji su uznemirujući i ponižavajući i kojima se vređa dostojanstvo osoba drugačije seksualne orijentacije od heteroseksualne.

Poverenica je u ovom slučaju postupala po pritužbi koju su joj uputili Regionalni info centar i Gayten-LGBT protiv dnevnih novina "Srpski telegraf" zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Janković je, navodi se, uz mišljenje, dala i odgovarajuće preporuke glavnom i odgovornom uredniku dnevnih novina "Srpski telegraf" kako bi se otklonila povreda prava, ali po njima glavni i odgovorni urednik tih dnevnih novina nije postupio.

Podsetila je da mu je upućena preporuka da pozove na sastanak predstavnike i predstavnice organizacija koje su podnele pritužbu kako bi neposredno saznali sa kakvim se problemima LGBT osobe suočavaju u svakodnevnom životu i kako je na njih uticalo ovakvo izveštavanje.

Takođe, prepuka je bila i da ubuduće ne objavjuju sadržaj u kojima se vređa dostojanstvo pripadnika i pripadnica LGBT populacije, te da obaveste poverenicu o sprovođenju ove odluke u zakonskom roku.

"S obzirom da glavni i odgovorni urednik dnevnih novina Srpski telegraf nije postupio po preporuci, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, o tome obaveštava javnost", zaključuje se u saopštenju.

Pritužba je podneta zbog naslovne strane sadržine "Alarmantno otkriće doktora: "Gejevi šire sidu po Srbiji", teksta pod naslovom "Gejevi šire HIV po Srbiji", nadnaslova ovog teksta "Analni seks i homoseksualni odnosi krivci za porast broja zaraženih", fotografije dva mladića koji se kreću jedan iza drugog, a mladić koji hoda ispred navodno "izgovara": "Ti budi vozić, a ja ću lokomotiva!" i antrfilea "Prečica do seksa", objavljenim u "Srpskom telegrafu" 16. aprila 2016. godine.

Pritužba je podneta i zbog naslovnice "Patrijarh za srpski telegraf: gejevi su bolesni! Taj problem se mora iskoreniti", i naslova teksta "Patrijarh o LGBT udaru na Srpski telegraf - Biti gej je teška bolest, moramo je iskoreniti", objavljenim u istim novinama 18. aprila 2016. godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.