Janković: Da li bih isto rekao i novinaru preko puta? Da

Izvor: B92, 27.Maj.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Da li bih isto rekao i novinaru preko puta? Da

Beograd -- Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković u autorskom tekstu za današnji broj "Danasa" naveo je da poljubac nije seksizam.

Bivši predsednički kandidat i ombudsman gostujući u sredu na N1 na pitanje novinarke Minje Miletić u vezi sa imenom novog građanskog pokreta čiji je lider, odgovorio je: "Mogu da vam kažem, ali onda moram da vas poljubim".

Nakon toga usledile su kritike na društvenim mrežama i optužbe za seksizam, a Janković se potom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na Tviteru izvinio, rekavši da se "nespretno šalio" i da se kaje zbog toga.

U autorskom tekstu za list "Danas" Janković navodi da je sporna izjava "ako ti kažem moraću da te ubijem".

"Ona se široko koristi u prenosnom značenju – 'ne, to ti neću reći'. U čuvenom romanu Artura Konana Dojla 'Baskervilski pas' koji je posthumno izdat 1901. godine doktor Frenklin na pitanje Šerloka Holmsa odgovara: 'Oh, gospodine Holms, voleo bih da Vam to kažem, ali onda bih morao da Vas ubijem.' (Šerlok duhovito odgovara: 'to bi Vam bila jako ambiciozna zamisao'.) Niko nikad taj dijalog nije tumačio seksistički. Bezbroj je reinkarnacija te rečenice u filmovima, knjigama i životu", navodi Janković.

"Ipak, ja nisam rekao 'ubijem' već, tražeći prigodniju reč da bih istakao da se nešto zasigurno NEĆE desiti, rekao – 'poljubim'. Razmotrimo šta moje odstupanje od originala izjavu čini seksističkom? Dakle, nisam pretio da hoću da poljubim, što bi bilo nasilje, već suprotno – (pre)slikovito iskazao koliko bi glupo i neprimereno od mene bilo da javno kažem kako će se zvati pokret pre nego što je ime registrovano, a sekund ranije upitan sam kako se desilo da je prethodno odabranu verziju imena jedan advokat registrovao pre Pokreta", dodaje on.

Takođe, Janković u tekstu ističe da je problem u samoj reči "poljubac" iako se poljubac ne tiče obavezno muško-ženskih odnosa, niti seksualnosti "jer svi znamo da postoji i prijateljski, običajni, roditeljski, bratski i sestrinski, kurtoazni, obredni, Judin…"

"Preostaje samo okolnost da je tu reč izgovorio muškarac – ženi. Tu je izvor problema. Dakle, izjava koja sama po sebi nije rodno diskriminatorska, čija ključna reč nije seksistička, prilikom koje nije bilo konkludentnih seksualnih nagoveštaja – postaje seksistička jer je jedan sagovornik muškarac, a drugi žena?", navodi bivši predsednički kandidat.

"Ali pogledajmo ponovo definiciju seksizma i videćemo da je seksista upravo onaj ko u neki odnos, stvar, pitanje, situaciju koja objektivno nije rodno, polno, seksualno determinisana – veštački, tendenciozno ili iz predrasude, te odrednice unosi. Da li bih isto rekao da je preko puta mene sedeo novinar, a ne novinarka? Da. Ako ste pomislili da bi to još jače istaklo da nešto NEĆU da uradim, pravite istu grešku seksizma, verovatno sa dodatkom homofobije. Razmislite".

Na kraju on je istakao i zbog čega njegovo "javno kajanje" - "zato što sam izložio svoju sagovornicu neprijatnosti".

"Nisam smeo da zaboravim da živimo u diskriminatorskom, seksističkom društvu i da će tu izjavu neke žene, koje je zmija seksizma sto puta ujela, zaista shvatiti uvredljivo. S druge strane, seksistima će biti kvaziopravdanje za prave seksizme. Neki će kritikom, osudom, naglašeno dokazivati svoju objektivnost. Poneki će izjavu zloupotrebiti da bi skrenuli pažnju sa stvarnih društvenih i državnih problema. Biće i podosta političke i lične zluradosti…", navodi Janković.

"Svestan svega toga, nije trebalo da sagovornicu dovodim u situaciju da se društvo o seksizmu, ali ni o ljudskim slabostima, uči i na njenom primeru. Moj primer je već odavno za primer, za mene su u javnosti nametnuta neka druga pravila. Jednom ombudsman – uvek ombudsman. A moj nedavni konkurent slobodno neka nastavi da otpozdravlja sa – 'ljubi čika Beli'. I treba. Iskren poljubac je lep, lekovit; kamo sreće da ih u našem ranjenom, zbunjenom, od nevolje zgrčenom društvu ima više", zaključuje on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Janković traži da se objasni otkud novac Nikoliću za izgradnju crkve

Izvor: Beta, 27.Maj.2017

Lider Pokreta slobodnih gradjana Srbije Saša Janković je rekao u Kragujevcu da će sadašnja vlast da "padne sama od sebe", ali da Pokret neće propustiti ni jedan jedini momenat, ni jedan dan, da uradi da se to desi što brže zato što je "ovo pogubno za suštinu našeg bića  -  i kolektivnog,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.