Jagode, soda bikarbona i narandžina kora za belje zube

Izvor: Blic, 10.Nov.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagode, soda bikarbona i narandžina kora za belje zube

Bez obzira da li pušite, pijete kafu ili naprosto želite da izbelite zube, postoji nekoliko načina da to učinite kod kuće. A evo i kako:

1 Izbeljivanje „Bakinom metodom"

Ovaj način izbeljivanja je poznat od davnina, a mnogi se kunu da i deluje. Pomešajte jednu kašičicu sode bikarbone, malo soli i nekoliko kapi jabukovog sirćeta. Mešavina bi trebalo malo da zapenuša i spremni ste za četkanje zuba. Nakon toga, zube iščetkajte običnom pastom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za zube. Ovom metodom zube smete da izbeljujete najviše jednom nedeljno.

2Izbeljivanje pomoću jagoda

Ovo je i nas iznenadilo, ali ko god je isprobao ovu tehniku, bio je zadovoljan. Trljajte jagodu celu ili zgnječenu po zubima i vaši će zubi biti belji. Jagode čine čuda zbog enzima koji sadrže. Taj enzim izbeljuje zube i čisti zubne naslage. Zbog visokog procenta šećera u jagodama, preporučuje se da nakon korišćenja jagoda zube operete običnom pastom za zube.

3 Izbeljivanje pomoću peroksida i sode bikarbone

Jeftin i jednostavan način izbeljivanja zuba je da usta s vremena na vreme isperete s tripostotnim vodikovim peroksidom (hidrogenom). Ili izmešajte kašičicu soda bikarbone s kašičicom hidrogena i vode. Ovim istrljajte zube.

Ovde je trik hidrogen. Mnoge zubne paste i skoro sva sredstva za izbeljivanje zuba sadrže vodonik peroksid i dosad je najuspešnije izbeljivanje zubi postignuto pomoću njega.

Jedini je problem što se s hidrogenom mora da se postupa veoma oprezno. Ne smete da ga progutate, a ako se to slučajno i dogodi, morate odmah popiti barem jednu čašu vode kako bi se razredio. Ovaj metod izbeljivanja možete da koristite samo jednom nedeljno.

4Izbeljivanje pomoću narandžine kore

Unutrašnja strana kore (bela) sadrži sastojke koji izbeljuju zube. Zato samo uzmite koru i protrljajte po zubima i vratite im prirodni sjaj. Neki ljudi isto čine i s korom limuna. Metoda je još uspešnija ako na koru stavite malo soli, pa time zajedno istrljate. Nakon postupka operite zube običnom pastom za zube.

5 Izbeljivanje jabukovim sirćetom

I jabukovo sirće pomaže pri izbeljivanju zuba. Ali i sa sirćetom je važno biti pažljiv jer kiselina nagriza zubnu gleđ. Ali ako ga koristite pravilno, razređenog vodom, ovo postaje jednostavan i zdrav način izbeljivanja zuba.

Kašičica sirćeta pomešana s pola čaše vode postaje izvrsna tečnost za ispiranje usta. Mešavina je dovoljno slaba i neće oštetiti zubnu gleđ, a opet dovoljno jaka da zube očisti od štetnih naslaga. Koristeći ovu mešavinu svakog dana primetićete da vam zubi postaju belji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.