JUŽNA KOREJA OKREĆE LEĐA AMERIKANCIMA? Prijateljstvo više nije jako kao nekada, iza svega stoji Pjongjang?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 11:08

JUŽNA KOREJA OKREĆE LEĐA AMERIKANCIMA? Prijateljstvo više nije jako kao nekada, iza svega stoji Pjongjang?

Konačna odluka još uvek nije doneta

Južna Koreja je saopštila danas da još nije doneta odluka o zajedničkim vojnim vežbama sa SAD, ali da ne bi trebalo da se stvaraju tenzije.

Južna Koreja i SAD redovno izvode vojne vežbe, uglavnom u proleće i na leto, ali Severna Koreja ih kritikuje, nazivajući ih probom rata. Kim Jo Džong, sestra severnokorejskog lidera Kim DŽong Una, izjavila je u nedelju da će Južna Koreja, ako izvede planiranu zajedničku vojnu vežbu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sa SAD, naštetiti odlučnosti dve Koreje da obnove odnose.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je danas da su Seul i Vašington razgovarali o vežbama, ali da odluka još nije doneta, preneo je Rojters.

- Nemamo komentar na njenu izjavu, ali u vezi sa vežbama vreme i način nisu finalizovani - rekao je portparol Ministarstva Bo Seung-čan na konferenciji za novinare.

On je kazao da će saveznici doneti odluku nakon što razmotre situaciju sa kovidom 19, zajednički odbrambeni stav, planirani prenos ratne operativne kontrole i pitanje podrške diplomatskim naporima za uspostavljanje trajnog mira na Korejskom poluostrvu.

Li Džong-džo, portparolka južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, koje se bavi međukorejskim poslovima, rekla je da vežbe ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu izvor vojne napetosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.