JEDAN SASTANAK MOŽE PROMENITI SVE: U Prištini će sutra svanuti Dan D

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2019, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDAN SASTANAK MOŽE PROMENITI SVE: U Prištini će sutra svanuti Dan "D"

I u Srpskoj listi sutrašnji sastanak vide kao odlučujući, jer će od njega, kako kažu, zavisiti budućnost dijaloga Beograda i Prištine

Ova godina najavljivana je kao odlučujuća za postizanje konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. Međutim, početak 2019. protiče u blokadi dijalogu dve strane. Naime, posle uvođenja taksi na srpske proizvode, što je najverovatnije rezultat frustracija privremenih pokrajinskih organa zbog poraza u Interpolu i Unesko, kao i povlačenja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prizanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, Beograd je uslovio nastavak razgovora sa Prištinom ukidanjem ove mere. Brisel, pod čijim se pokroviteljstvom se dijalog održava, očigledno je nemoćan da izvrši pritisak na Albance, kako bi povukli takse, tako da je sve izvesnije da će Vašington preuzeti dirigentsku palicu.

SAMI SEBI SMO NAJVEĆI NEPRIJATELJI: Sedmoro Srba položilo zakletvu pred Tačijem (FOTO)

Više puta su predstavnici Evropske unije, u prvom redu visoka predstavnica Federika Mogerini, pozivali zvaničnu Prištinu da povuče odluku o taksama na srpske proizvode. Šteta od ovog jednostranog akta sada već iznosi više desetina miliona evra.

VELIKI SNOVI MALIH LJUDI: Tači želi da otvori ambasadu u Moskvi

Kako navedeni pritisak nije urodio plodom, sve je izglednije da će Sjedinjene Američke Države, koje su po rečima Ramuša Haradinaja i ostalih predstavnika ključna država za Prištinu, morati da preuzmu posao u svoje ruke.

Naime, prvobitno je predsednik SAD Donald Tramp uputio pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, u kojima ih je ohrabrio da je ovo godina kada se može postići istorijski sporazum, da bi ubrzo reagovao i Stejt department i Savet za nacionalnu bezbednost.

Oni su poslali zahtev Prištini da odmah ukine takse ili će, u suprotnom, Prištini uvesti sankcije.

- Tražimo da takse odmah budu suspendovane - navodi se u dokumentu, koji ima osam tačaka, i napominje da će SAD inače uskratiti podršku tzv. Kosovskim bezbednosnim snagama.

Taj zahtev je političkim liderima Albanaca uručio američki ambasador Filip Kosnet, koji će se sutra sastati sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, Kadrijem Veseljijem i Ramušom Haradinajem.

Upravo zato se u Prištini sutrašnji dan označava kao Dan "D", te se očekuje da pomenuti susret može označiti preokret, koji bi mogao da dovede do ukidanja taksi na proizvode iz Srbije i BiH.

Samim tim i do kasnijeg odmrzavanja dijaloga Beograda i Prištine.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, nije danas želeo da komentariše da li će porezi na srpske proizvode biti ukinuti ili će njegova vlada pasti, ako se to ne dogodi.

Haradinaj, koji će se zajedno sa predsednikom parlamenta Veseljijem, sutra sastati sa Kosnetom, je na insistiranje novinara da odgovori na to pitanje, rekao da će se "sneg jednom otopiti".

HARADINAJU SVI OKRENULI LEĐA: Pripadnici LAŽNE KOSOVSKE VLADE traže ukidanje carina i rušenje vlasti!

S druge strane, zamenik šefa najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Ljutfi Haziri, uveren je u skori pad vlade Ramuša Haradinaja i ukidanje nametnutog za 100 odsto uvećanog poreza na proizvode iz Srbije i BiH.

- Porez će biti ukinut i vlada će pasti. Oba zajedno. Neće biti taksi jer je to stav najvećeg strateškog partnera sa kojim Kosovo ima posebne odnose - rekao je Haziri, prenela je Koha onlajn.

U Srpskoj listi sutrašnji sastanak vide kao odlučujući, jer će od njega, kako kažu, zavisiti budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Predsednik Srbije zahvalan Republici Palau: Odlukom o povlačenju priznanja Kosova poštujete Srbiju!

- Očekujemo od ambasadora u Prištini ali i od američke administracije, zemalja Kvinte i Evropske unije, koja je posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine, da izvrše jači, snažniji pritisak na kosovske lidere kako bi se odluka o taksama povukla i kako bi se oni naterali da sednu za pregovarački sto u Briselu da bi se rešavali svi problemi i izazovi sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci na KiM - rekao je Slavko Simić, predstavnik Srpske liste.

Dodaje da se kosovski lideri nalaze u pat-poziciji jer su, kako kaže, uvođenjem taksi politički dezertirali pred pregovore koji treba da se vode između Beograda i Prištine.

Politički analitičar Rasim Ali rekao je za prištinski Zeri onlajn da je pitanje nametnutih taksi na proizvode iz Srbije generalno preraslo u nešto što je mnogo više od pukih odnosa Prištine sa EU i SAD, jer utiče i na unutrašnje stabilnosti i moglo bi dovesti do pada Haradinajeve vlade.

Kosovo na dnevnom redu u Savetu bezbednosti SEDMOG FEBRUARA: DVE DRŽAVE SE OŠTRO PROTIVE!

Ali smatra da bi sve bilo drugačije da su takse rasle postepeno i povremeno, a na osnovu jasne strategije i analize onog što bi to povećanje donelo i kakav bi bio konačni efekat tog povećanja.

- Pošto je nametanje taksi izvršeno nakon neuspeha svakog pokušaja da se Kosovo pridruži međunarodnim organizacijama, optužujući Srbiju da blokira ove procese, to pitanje je postalo više političko, a ne ekonomsko - rekao je Ali.

Palau povlači priznanje tzv. Kosova: "Suspendujemo sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa"

On smatra da uslov koji se postavlja Beogradu, da će takse biti ukinute kada Srbija prizna jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, nije realan jer je to deo procesa briselskog dijaloga.

Najviše optimizma izgleda ima Hašim Tači. On se, naime, nada da će uskoro biti ukinute takse na srpsku robu, kako bi dijalog mogao biti nastavljen.

- Pokušaćemo sve da dijalog ne otežamo. Ali, Srbija ne sme da postavlja nikakve uslove za nastavak dijaloga - rekao je Tači.

REŠENJE ZA KOSOVO - VUČIĆ: "Situacija teška, ali spreman sam na kompromis"

Na pitanje austrijskih novinara, da li to znači da će Haradinaj uskoro povući takse, Tači je kazao da se nada tome, „kako bi se postigao sporazum koji bi bio dobar kako za Prištinu, tako i Beograd, a koji bi bio prihvaćen od međunarodne zajednice“.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.