JAČANJE SARADNJE SRBIJE I MAĐARSKE: Antić i Sijarto u Budimpešti potpisali sporazum o energetskom sektoru (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2020, 20:31

JAČANJE SARADNJE SRBIJE I MAĐARSKE: Antić i Sijarto u Budimpešti potpisali sporazum o energetskom sektoru (FOTO)

U Budimpešti su danas potpisani i sporazumi koji predviđaju saradnju u energetskom sektoru.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto razgovarali su danas u Budimpešti o realizaciji dogovora o jačanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike i konstatovali da ima velikog potencijala za saradnju energetskih kompanija.

Ministar Antić rekao je da je današnji dan strateški važan za saradnju energetskih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kompanija iz Mađarske i Srbije i građane i konstatovao da se dve zemlje nalaze u najboljoj fazi svojih političkih, privrednih i prijateljskih odnosa.

- To je značajno za sve nas, pre svega građane, i ogroman doprinos tim odnosima dali su premijer Viktor Orban i predsednik Aleksandar Vučić, koji su svoj lični i prijateljski odnos utkali u moćne i snažne odnose dve zemlje - poručio je ministar Antić.

On je kazao da su Srbija i Mađarska najznačajniji partneri u energetskom sektoru i da se planira više zajedničkiih projekata u narednom periodu, što će biti u interesu celog regiona.

Rekao je da su danas u Budimpešti potpisana i dva sporazuma koji predstavljaju kamen temeljac za saradnju energetskog sektora, odnosno energetskih kompanija.

Potpisani memorandumi o razumevanju između Elektroenergetske kompanije (MVM Magyar) i EPS-a i Srbijagasa.

Memorandume su potpisali generalni direktor MVM - Gyorgy Koborm, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Energetske kompanije iz Srbije i Mađarske su, kaže Antić, ozbiljni igači, a stvaranje jedne snažne regionalne berze u velikom je interesu celog regiona.

- Dogovorili smo se da i naše kompanije rade na povećanju kapaciteta elektroenergetske interkonekcije, i to će biti važan korak - rekao je Anić i podsetio da Mađarska ima snažan nuklealni sektor i ozbiljne proizvođače energije, uključujući obnovljive izvore energije.

Srbija ima jak termosektor i snažne hidrokapacitete, segmente koje druga strana nema i koji mogu dobro da se ukomponuju i da u budućnosti zajednički balansiramo što će predstavljati dodatnu vrednost za Srbiju i Mađarsku, napomenuo je.

- Planiramo i zajednički ćemo razmatrati projekte u trećim zemljama. Postoji realna mogućnost da EPS i MVM zajednički nastupaju na projektima u regionu i to će biti takođe jedan od prioriteta, a očekujemo dosta i od saradnje te mađarske kompanije i Srbija gasa - rekao je Antić.

Ističe da smo otvoreni i da učimo od mađarskih kompanija koje su nam dale podršku u sigurnom snabdevaju gasom prethodne zime.

Što se tiče gasovoda, Antić je kazao da su obe zemlje dosta uradile da bi se projekat realizovao i da dobijemo sigurno dodatno snabdevanje za nas i ceo region.

- U fazi smo kada možemo da kažemo da smo prešli veliki deo puta i da ulazimo u završni deo projekta - rekao je Antić.

Istakao je da će do kraja godine srpski deo gasovoda biti u potpunosti završen i da će Srbija biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

Sve će to dati novi kvalitet u regionu i sugurno snabdevanje gasom, kao i sigurnost da se privrede mogu dalje razvijati, poručcio je ministar Antić.

Današnji sastanak je održan na inicijativu mađarske strane, nakon sastanka predsednika Vucica i premijera Orbana, a u cilju realizacije dogovora o jacanju saradnje Srbije i Mađarske u oblasti energetike.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.