Izvučeno iz konteksta, a mora se znati ko je započeo rat

Izvor: B92, 28.Avg.2017, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izvučeno iz konteksta, a mora se znati ko je započeo rat"

Zagreb -- Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta.

On je dodao da je poznato da je "ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posledica te ideje."

"Ali, isto tako sam rekao pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije", rekao je Sučić, prenela je HINA.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestale Srbije Veljko Odalović je ranije danas napustio konferenciju zbog niza uvreda koje je Sučić izrekao na račun Srbije i bivše JNA u uvodnom izlaganju.

Upitan da objasni svoju izjavu da svako zlo dolazi iz Srbije, Sučić je rekao da "ako se izvadi jedna reč ili rečenica iz konteksta..., kad krenemo u priču mora se znati ko je započeo rat i gde se vodio".

Rat se, kaže, nije vodio na teritoriji Srbije "a u svakom su ratu oni (Srbija) bili".

Ponovio je da je ideja o stvaranju "velike Srbije" i oduzimanju Hrvatima prirodnog i istorijskog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekt krenuo iz Beograda.

Na Odalovićevu izjavu da Srbija nema zahtev za bilo koju poznatu lokaciju ili grobna mesta i pojedince za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobove u Srbiji, a da Hrvatsku zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su, kako kaže, bili okupirani četiri, odnosno šest godina.

Sada je, kazao je, "najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći 'nemamo informacija o nikakvim grobištima'".

Zapitao je, prenosi HINA, zašto neko negira činjenice, ako on smatra da je ključ rešenja u Srbiji i da iznosi argumente.

"Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protok vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negde neko odnekuda došao i želeo Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice", rekao je, između ostalog, Sinčić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.