Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2018, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvještaj britanskog Komiteta: Povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu

LONDON - "Spoljni akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili su prazninu nastalu zapostavljanjem EU Zapadnog Balkana tokom proteklih 10 godina. Mnogi su dodali da, za razliku kineskog i turskog, ruski uticaj u regionu je slab, najviše zbog slabog ekonomskog prisustva te zemlje. Uprkos tome, Rusija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sposobna da iskoristi regionalne probleme i ugrozi regionalni napredak ka miru, prosperitetu i, konačno, članstvu u EU i NATO", navodi se u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije rekli su da je jedna od najvećih prijetnji s kojom se suočava ovaj region "povećano prisustvo Rusije na Zapadnom Balkanu, što se moglo vidjeti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori u oktobru 2016. godine", koje oni opisuju kao kao "lukav primjer ruskog apetita za rizikom i spremnost za pokušaj ometanja".

Ministarstvo takođe citira izvještaje medija s početka 2018. godine "da lokalna policija u RS kupuje duge cijevi" iz Rusije.

Tvrde da se tako podstiče strah od sposobnosti Rusije da destabilizuje krhki mir u Bosni i Hercegovini.

"Procjene Ministarstva o ruskoj prijetnji je ponovilo nekoliko sagovornika koji su nam dali pisane i usmene dokaze. Sir Robert Kuper je rekao: Kao i drugdje, Rusi su veoma su dobri u pogoršavanju loših situacija. To je jedna od njihovih vještina u kojoj su odlični. Ovaj prostor ima mnogo loših situacija i oni rade na njima. Tena Prelec je rekla da 'Rusija veoma dobro igra svoju igru na Balkanu'. Sličnog je mišljenja Majkl Tejlor iz Oxford Analytice", navodi se u Izvještaju.

Fiona Meklham is Kabineta za Zapadni Balkan pri ovom britanskom Ministarstvu, kaže da je Ministarstvo "veoma zabrinuto situacijom u BiH", gdje su se podigle tenzije između tri glavne etničke grupe.

Ona je rekla da je Ministarstvo posebno zabrinuto nabavkom dugih cijevi u Republici Srpskoj, ali da više informacija nije u mogućnosti da ponudi.

"Sagovornici su ocjenili konačni dogovor između Grčke i Makedonije kao izuzetno dobar, ali su naglasili da su problemi Zapadnog Balkana duboko ukorijenjeni u Zapadni Balkan te da će put ka EU biti veoma dug i pun prekida, bez ikakvih garancija za uspjeh. Rusija je spremna da uradi sve što može kako bi omela put Zapadnog Balkana ka stabilnosti i demokratiji. To se vidi u ruskoj podršci državnom udaru u Crnog Gori 2016. Takođe, postoji bojazan da će Rusija pokušati omesti potpisivanje dogovora između Grčke i Makedonije o promjeni imena Makedonije. Konkretno, Rusija možda podrži održavanje referenduma u Makedoniji o navedenom dogovoru", stoji između ostalog u Izvještaju Komiteta za spoljne poslove Velike Britanije.

(N1)
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Britanija: Rusija podržava lidere RS u cilju destabilizacije BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Jul.2018

Rusija u Bosni i Hercegovini podržava srpske paravojne strukture te je snažan saveznik predsjedniku entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika – navodi se u Izvještaju Komiteta za vanjske poslove Velike Britanije. Kako se navodi u Izvještaju, "vanjski akteri poput Rusije, Kine i Turske popunili...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.