Izraelski zvaničnik: Svet bi trebalo da nam zahvali za ubistvo iranskog naučnika

Izvor: B92, 29.Nov.2020, 14:44

Izraelski zvaničnik: Svet bi trebalo da nam zahvali za ubistvo iranskog naučnika

Neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je da bi svet trebalo da zahvali Izraelu za ubistvo iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha.

Ta zemlja zvanično nije preuzela odgovornost za taj atentat.

Izraelski zvaničnik je za Njujork tajms rekao da bi iransko nuklearno oružje predstavljalo pretnju celom svetu.

Zvaničnik, koji je sudeći po novinskom izveštaju godinama učestvovao u praćenju Fahrizadeha, naveo je da će Izrael nastaviti da preduzima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sve neophodne korake protiv nuklearnog programa Irana.

Istraživač Instituta Brukings, bivši zvaničnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Brus Rajdel izjavio je za isti list da Izrael pokazuje izuzetan nivo sposobnosti da napadne važne osobe na neprijateljskoj teritoriji.

"To je bez presedana. I nema znakova efikasnog suprotstavljanja Iranaca", rekao je Rajdel.

On veruje da je Izrael iskoristio bliske veze sa susedima Irana, poput Azerbejdžana, za nadgledanje i regrutovanje operativaca. Ocenio je da su izraelski dronovi koje je Azerbejdžan upotrebio u nedavnom sukobu sa Jermenijom verovatno jedan aspekt tog odnosa.

Rajdel je rekao da ubistvo Fahrizadeha u bombaškom i oružanom napadu iz zasede kraj Teherana, koje se uveliko pripisuje Izraelu, može da bude nagoveštaj da jevrejska država ponovo aktivira mrežu operativaca koju čine iranski imigranti u Izraelu i njihovi pomagači u Iranu.

"Mislim da je to znak da je igra u toku ili počinje", rekao je on, upozorivši da su možda u pripremi novi napadi, osam godina posle prethodnog ubistva za koje se optužuje Izrael.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.