Izraelski umetnik ismejao ministarku kulture zbog zakona o lojalnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Nov.2018, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelski umetnik ismejao ministarku kulture zbog zakona o lojalnosti

Izraelski umetnik Itaj Zelit postavio je statuu kontroverzne izraelske ministarke kulture Miri Regev na jednom od glavnih trgova u Tel Avivu da bi je ismejao zbog predloga zakona o lojalnosti.

Statua ministarke predstavljene u beloj haljini nalik na haljinu Snežane iz bajke kako gleda u veliko ogledalo pored koga je znak na kome piše "U srce nacije" postavljena je rano jutros u vreme kada se ona zalaže za zakon kojim će se zahtevati lojalnost u kulturi.

Umetnici su >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se tome usprotivili, označivši nastojanja ministarke kao pokušaj cenzure umetničkog izraza, navodi AP.

Zelit je pre dve godine postavio zlatnu statuu premijera Izraela Benjamina Netanjahua da bi ismejao idolatriju Izraelaca.

Statua ministarke je postavljena ispred gradske skupštine u kojoj je rečeno da se protest poštuje, ali je naredjeno i da se ukloni jer je postavljena bez dozvole.

Na pitanje da li je statua ministarke znak protesta zbog pomenutog zakona, vajar je odgovorio da ona izgleda kao Miri Regev, da takodje liči na Snežanu, a da ogledalo ispred odražava realnost i ne laže, dodavši da svako može da vidi šta želi.

Na osnovu predloga zakona o lojalnosti teži se izmeni načina na koje ministarstvo kulture i sporta podržava institucije kulture.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.