Izraelska vojska napala ciljeve Hamasa u znak odmazde za raketiranje

Izvor: B92, 22.Avg.2019, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izraelska vojska napala ciljeve Hamasa u znak odmazde za raketiranje

Jerusalim/Gaza -- Izraelska vojska je napala ciljeve Hamasa u pojasu Gaze u znak odmazde na raketnu vatru sa te palestinske teritorije, saopštili su jutros zvaničnici.

Iz Gaze su prošle noći ispaljene dve rakete, koje nisu prouzrokovale ni povrede ni štetu, navedeno je u vojnom saopštenju ali se ne pominje gde su rakete pale.

Za manje od nedelju dana iz pojasa Gaze na Izrael ispaljeno je šest raketa.

U odgovoru na najnovije raketiranje napadnuto je više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojnih ciljeva Hamasa, uključujući pomorske baze, na severu pojasa Gaze, navela je vojska u kratkom saopštenju.

Palestinski bezbednosni izvor je rekao da je izraelska vojska više puta pogodila poziciju zapadno od grada Gaze, tri cilja u centralnom delu pojasa kao i jedan u Kan Junisu na jugu, ali moguće žrtve nisu pominjane.

U petak uveče iz pojas Gaze ispaljena raketa na Izrael, prva od 12. jula.

Još tri rakete su ispaljene u noći između subote i nedelje, saopštila je izraelska vojska.

Uz to je bilo incidenta u poslednjim nedeljama duž granične ograde između pojasa Gaze koje kontroliše islamska ekstremistička organizacija Hamas i Izraela.

U nedelju su izraelski vojnici ubili tri Palestinca koji su pokušala da se približe graničnoj ogradi.

Nedelju dana ranije ubijeno je pet Palestinaca, među njima jedan koji je otvorio vatru na izraelske vojnike i četvorica teško naoružanih.

Od marta prošle godine Palestinci masovno demonstriraju duž granice protiv izraelske i egipatske blokade uvedene pre više od jedne decenije.

Demonstracije su praćene nasiljem i otkako su počele 305 Palestinaca je ubijeno bojevom municijom, velika većina tokom demonstracija. Drugi su ubijeni u izraelskim udarima u odgovoru napade iz Gaze.

U nasilju je poginulo sedmoro Izraelaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.