Izrael: Srbija u Prvom svetskom ratu čudesan primer hrabrosti

Izvor: RTS, 11.Nov.2018, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Srbija u Prvom svetskom ratu čudesan primer hrabrosti

Jevrejska opština u Beogradu danas je povodom stogodišnjice okončanja Prvog svetskog rata održala pomen na Jevrejskom groblju i polaganjem venca odala poštu stradalim srpskim Jevrejima.
Predstavnik Jevrejske opštine Avram Izrael rekao je tom prilikom da je Srbija u Prvom svetskom ratu čudesan primer hrabrosti, ratničkih sposobnosti i dostojanstva celokupnog stanovništva, bez obzira na pol, veru i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacionalnost, kao i tragičan primer u bespoštednoj borbi za slobodu i pobedu voljene zemlje Srbije, saopšteno je iz Jevrejske opštine.

On je istakao da su se danas Jevreji Beograda okupili pored Ratničke parcele, ispred spomen obeležja koje je večni simbol zahvalnosti svim beogradskim Jevrejima koji su herojski dali svoje živote za odbranu i oslobađanje otadžbine.
Izrael je podsetio i da su Jevreji, kada su napustili pre više hiljada godina svoju postojbinu, vekovima tražili mesto i miran kutak za svoj život, ali nisu baš svuda bili dobrodošli.
"Pravdoljublje i toleranciju srpskog naroda, među kojim smo se obreli uvek smo, ne samo cenili već smo radeći u miru podizali opštenarodno blagostanje i boreći se za vreme ratova, rame uz rame, voljeno i hrabro, pored svoje braće Srba, uzvraćali primljenu ljubav", istakao je Izrael.
On je naveo da su Jevreji učestvovali u svim ratovima 1912-1918 godine, u Drugom svetskom ratu, kao i 1999. godine u odbrani Srbije i delili svekoliku sudbinu sa srpskim narodom.
Veliki rat doneo je Srbiji tragediju, nestalo je više od milion ljudi, period koji je tragičan, toliko je i slavan deo burnih događanja Srbije, rekao je Izrael i istakao da su Srbi i Srbi Mojsijeve vere pobedili u Velikom ratu.
"Čuvajući sećanje na naše pretke, na njihovu čast, hrabrost i snagu, sa ponosom i ljubavlju priredili smo ovaj komemorativni skup", naveo je on.
Prema njegovim rečima, danas je Jevrejsko groblje u Beogradu, deo ceremonije koja se povodom Dana primirja u Velikom ratu obeležava širom sveta.
"Danas je Beograd, danas je Jevrejski Beograd, rame uz rame sa Parizom, Londonom, Briselom, Vašingtonom", poručio je Izrael.
On je naveo i da obelisk ispred koga stoje, na čijem vrhu se uzdiže srpski dvoglavi orao raširenih krila i kameni blok sa isklesanim imenima 132 stradala srpska Jevreja, upotpunjuju ploče nad grobovima ratnika.
U Spomenici poginulih i umrlih srpskih Jevreja u Balkanskim i Prvom svetskom ratu 1912-1918 piše: "Neka večni i nerazdvojni zagrljaj u smrti sa vašim palim srpskim drugovima posluži poznijim naraštajima kao simbol trajnog bratstva između dva napaćena naroda na zajedničkoj grudi. Neka vam je laka srpska zemlja", navodi se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.