Izrael: Okončani sukobi na libanskoj granici

Izvor: B92, 01.Sep.2019, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izrael: Okončani sukobi na libanskoj granici

Jerusalim/Bejrut -- Nekoliko protivtenkovskih raketa ispaljeno je danas iz Libana na Izrael, na jednu izraelsku vojnu bazu i vojno vozilo na severu, saopštila je izraelska vojska.

Libanska TB Al Majadin je javila da je Hezbolah uništio izraelsko vojno vozilo u udaru i da su oni koji su bili unutra ubijeni i ranjeni, ali je izraelska vojska kasnije te tvrdnje pobila, preneli su izraelski mediji.

Kako je navedeno na izraelskoj strani nije bilo žrtava.

Izraelska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vojska je uzvratila vatru gađajući mesta odakle su rakete ispaljene i mete u južnom Libanu, a kasnije je navela da je posle nekoliko sati razmena vatre okončana.

AP prenosi potvrdu izraelske vojske da je najnovija runda sukoba s Hezbolahom izgleda okončana.

Vojni portparol potpukovnik Jonatan Konrikus rekao je novinarima da su ekstremisti Hezbolaha ispalili dve ili tri rakete ka izraelskoj vojnoj bazi i da je pričinjena šteta.

Takođe je pogođeno vozilo vojne hitne pomoći.

Portparol je rekao da je Izrael odgovorio ispaljivanjem oko 100 artiljerijskih granata prema izvoru vatre i da je uzleteo i vojni helikopter.

Konrikus je ocenio da su “taktički događaji” izgleda okončani ali je dodao da dublje “strateške pretnje” koje predstavlja Hezbolah ostaju i da je Izrael i dalje spreman na dalji sukob.

Ranije je predsednik Izraela Ruven Rivlin rekao da je zemlja “ voljna da brani građane Izraela gde god da su bez oklevanja” nakon raketnih udara Hezbolaha duž granice.

Mirovne snage UN u južnom Libanu su danas pozvale i Izrael i ekstremistički proiranski Hezbolah da pokažu uzdržanost nakon ispaljivanja protivtenkovkih raketa na izraelsku vojnu bazu na koju je Izrael odgovorio jakom artiljerijskom vatrom.

Snaga poznata po akronimu UNIFIL navela je u saopštenju da prati razvoj događaja i da je komandujući oficir general-major Stefano Del Kol u kontaktu sa stranama i da apeluje na maksimalnu uzdržanost i da traži prekidanje svih aktivnosti koje dovode u opasnost prekid neprijateljstava.

Izrael je ispalio "više od 40 raketa", zapaljivih ili punjenih klaster municijom u područje tri sela u južnom Libanu, saopštila je libanska armija danas na svom sajtu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.