Iznet STAV SRBIJE o nastavku dijaloga sa Prištinom: Lajčak traži SPORAZUM, Beograd nudi REŠENJE!

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020, 13:46

Iznet STAV SRBIJE o nastavku dijaloga sa Prištinom: Lajčak traži SPORAZUM, Beograd nudi REŠENJE!

Beograd će biti aktivna strana u dijalogu.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je stav Srbije da se rešenje za pitanje Kosova i Metohije može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava, po kome je KiM nesumnjivo sastavni deo Srbije.

Đurić je, nakon izjave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je cilj dijaloga da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma i da to mora >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti usklađeno sa međunarodnim pravom, naveo da je stav Srbije takođe da se rešenje može tražiti isključivo uz poštovanje međunarodnog prava.

- Prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije, i stava smo da rešenje za pitanje Kosova i Metohije jedino treba tražiti u tim okvirima - rekao je Đurić, prenosi Kancelarija za KiM u saopštenju.

Đurić je naveo i da će Beograd, kada se steknu uslovi, biti aktivna strana u dijalogu, i da će, štiteći državne i nacionalne interese Srbije, učestvovati u naporima da se prilike u regionu Zapadnog Balkana normalizuju.

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak juče je naveo da je cilj dijaloga kome posreduje EU da se dođe do pravno obavezujućeg sporazuma između Srbije i Kosova.

- To mora biti usklađeno sa međunardonim pravom i doprineti stabilnosti regiona. Ideja o razmeni teritorija suprotna je tome - napisao je Lajčak na svom Tviter nalogu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.