Izložba posvećena kafi u kikindskom Narodnom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2019, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba posvećena kafi u kikindskom Narodnom muzeju

Večeras u 19 časova, u galeriji kikindskog Narodnog muzeja, biće otvorena izložba pod nazivom "Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu" autorke Aleksandre Savić, višeg kustosa Prirodnjačkog muzeja iz Beograda.

U okviru postavke zanimljive izložbe posetioci će biti u prilici da saznaju kako je kafa dospela u Evropu, podatak da je prva kafedžinica u Evropi otvorena u Beogradu, zašto su tokom istorije ljubitelji kafe kažnjavani batinanjem, kako se kafa koristila kao lek, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zašto je bila zabranjivana, kako je kafa dobila odobrenje pape u 16. veku, zašto su se žene u Engleskoj bunile protiv kafe, kao i mnogo drugih interesantnih priča o kafi.

Povod za realizaciju ove izložbe koja se na kompleksan način bavi fenomenom kafe je taj što kafa u savremenom društvu nije samo okrepljujući napitak nego je i deo subkulture koja nas svakodnevno okružuje. Poziv "hajdemo na kafu" je danas kulturološki fenomen prepoznatljiv u svim sferama života, od poslovnog, preko privatnog i porodičnog.

Dizajn izložbe uradila je Snežana Rajković, ilustracije Bora Milićević, izrada mulaža bila je poverena Aleksandru Stojanoviću. Izložba "Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu" biće otvorena za sve posetioce kikindskog Narodnog muzeja do 30. aprila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.