Izložba crteža Federika Felinija u Kinoteci

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba crteža Federika Felinija u Kinoteci

Ambasador Italije u Srbiji, Karlo Lo Kašo, otvorio je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu izložbu crteža Federika Felinija preuzetih iz njegovog dnevnika „Knjiga snova“, povodom sto godina od rođenja slavnog italijanskog filmskog reditelja.
„Knjiga snova“ je dnevnik koji je Felini vodio počev od šezdesetih pa sve do avgusta 1990. godine. U njoj je, po savetu psihoanalitičara Ernsta Bernharda, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << verno preneo plodove svoje izuzetno bogate oniričke aktivnosti u vidu crteža ili, kako je on sam opisao, „žvrljotina, brzopletih i gramatički pogrešnih beležaka“.

„Ime Federika Felinija postalo je simbol, a njegovi filmovi bude razne emocije, jer mogu biti dramatični, strašni, poetični...Ti filmovi su spoj mašte, sećanja i snova“, naglasio je ambasador Italije, Lo Kašo na otvaranju izložbe u Jugoslovenoskoj kinoteci.

Pretakanje snova od prethodne noći u knjigu Feliniju je bio svakodnevni ritual. Skicirao je figure i likove, okolnosti i teme koji su potom ispunili njegove filmove, beležio rečenice i dijaloge, često dodajući lične zabeleške u vidu komentara ili objašnjenja.
„Knjiga snova“, koju je kupila Fondacija „Felini“ 2006.  i ustupila Opštini Rimini 2015. godine, sastoji se od dva toma sa preko 400 strana i trenutno je izložena u Muzeju grada Riminija.
Pored ove izložbe, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka započeli su 13. januara retrospektivu najslavnijih filmskih ostvarenja jednog od najvećih reditelja i scenarista svih vremena.
Dobrodošlicu mnogobrojnim posetiocima poželeo je i upravnik Muzeja Kinoteke, Marjan Vujović.

„Felinijevi filmovi su prisutni na našem i na programima većine kinoteka širom sveta gotovo neizostavno svake godine, ali ovo je prilika da ih pogledate sve zajedno u jednom kraćem vremenskom roku i da na najbolji način sagledate njegov razvoj, kao i razvoj njegovih priča, rada sa glumcima, da tokom dve nedelje zaronite u magičan svet snova koji nam je Felini ostavio“, istakao je Vujović. 
Retrospektiva traje do 26. januara u Sali „Makavejev“ i obuhvata 17 ostvarenja iz Felinijevog opusa poput Svetlosti varijetea, Beli šeik, Dangube, Ulica, Probisvet, Kabirijine noći, Sladak život, Kčovnovi, A brod i dalje plovi i mnoge druge...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.