Izložba Priča o dvoje umetnika u Inđiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Sep.2017, 21:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Priča o dvoje umetnika" u Inđiji

Spomen-zbirka Pavla Beljanskog će od 15. septembra do 4. oktobra gostovati u Galeriji Kuća Vojnovića Kulturnog centra Inđija, premijernim prikazivanjem izložbe Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914–2009) i Bogdan Šuput (1914–1942). 

Izložba je zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika, povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa.

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slikara stasaloj u četvrtoj deceniji XX veka.

Upoznali su se tokom školovanja u Umetničkoj školi u Beogradu. Po uzoru na starije kolege, nakon školovanja usavršavaju se u Parizu, gde je Sokićeva od 1936. godine u društvu bliskih prijatelja Lize Križanić i Peđe Milosavljevića, a dve godine kasnije pridružuje im se i Bogdan Šuput. Neka od poznatih Šuputovih dela nastala su upravo u Cucinom pariskom ateljeu. Sa ostalim učenicima Jovana Bijelića osnivaju Grupu Desetorica, koja je se publici predstavila 1940. godine u Beogradu i Zagrebu. Prijateljstvo Ljubice i Bogdana trajalo je sve do njegove tragične pogibije u Novosadskoj raciji 1942. godine.

Ljubica Sokić je do kraja života čuvala uspomene na Šuputa i postarala se da se Šuputova dela iz njenog vlasništva pređu u značajne muzejske institucije.

Pavle Beljanski je u svoju kolekciju uvrstio četiri slike Ljubice Sokić dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja. To je i razlog zašto su dva dela Bogdana Šuputa (Ćup i avan, Lobanje, obe iz 1939) u vlasništvu Galerije Matice srpske činila deo stalne postavke Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sve do 1992. godine. Poštujući želju Pavla Beljanskog Ljubica Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Bogdana Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

Takođe u Likovnoj zbirci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog danas se čuva više od sedamdeset dela ova dva umetnika u raznim tehnikama (ulja na platnu, radovi na papiru i skulpture) a izborom iz tog bogatog fonda na izložbi Priča o dvoje umetnika biće prikazane njihove životne i stvaralačke paralele. Postavka će obuhvatiti oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih premeta Ljubice Sokić i Bogdana Šuputa koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.