Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu na Beldoksu

Izvor: Megafon.co, 09.Apr.2019, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubljeni dokumentarac o Leonardu Koenu na Beldoksu

Dokumentarac koji je dugo smatran zauvek izgubljenim – “Bird on a Wire: Leonard Cohen” našao se među pet muzičkih dokumentaraca u programu „Intermission“ na Beldoksu.
“Reditelj Toni Palmer biće gost 12. po redu Beldoksa. U ovom filmu slika snagu reči i nota Leonarda Koena (1934-2016), čuvenog kanadskog muzičara i pesnika, jednog od najvećih vizionara među umetnicima svog doba”, kažu organizatori.
Izgubljen, pa nađen Foto – BELDOCS Promo

>> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << /> Za film Tonija Palmera, o turneji Leonarda Kohena po Evropi 1972, dugo se mislilo da je izgubljen. Zahvaljujući otkriću 294 rolne filma 2009. u jednom skladištu u Holivudu, dokumentarac je pronađen. Digitalno je restaurisan u punom sjaju. U filmu je zabeleženo 17 najvećih Koenovih pesama, emocionalno interpretiranih. A u vreme kada je bio na vrhuncu svoje slave. To je i svedočanstvo jedne muzičke turneje. Ali i slika utisaka o svemu onome što se desi tokom nastupa. Koen je 18. marta 1972. krenuo na turneju po Evropi. Počeo je u Dablinu, a završio u Jerusalimu 21. aprila. Nastupao je u 20 gradova – u Rojal Albert Holu u Londonu, Stokholmu, Amsterdamu, Kopenhagenu, Beču, Berlinu, Parizu…
Palmerova kamera otvara dušu Koena, autora mnogih knjiga poezije i jednog od najčitanijih pesnika severnoameričkog kontinenta. Kantautora čije su balade postale simbol mnogih generacija. Snimajući ga dok peva, Palmerova kamera omogućava gledaocu da zaviri u dušu ovog jedinstvenog i zagonetnog umetnika. Film svedoči kako je specifičnim, jednostavnim stilom i jakim emocijama koje izbijaju iz svakog njegovog stiha, Koen uspeo da postane jedan od najcenjenijih muzičkih umetnika 20. veka.
Kritičari o filmu Kako je primetio filmski kritičar Bernadet Meknulti iz britanskog “Telegrafa”, film pruža dotad neviđeno “Koenovo lice, osvetljeno i uokvireno tako da izgleda kao renesansna slika”. Pored svedočanstva o jednoj od najintrigantnijih karijera u popularnoj muzici prošlog veka, “Ptica na žici” je i važan dokument o Evropi u ranim sedamdesetim godinama. O kulturi tog vremena, novim idejama koje su se rađale, promenama koje su prethodile…
Detaljnije na portalu kultURA!

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.