Izdat zahtev: Traži se hapšenje Asanža

Izvor: B92, 20.Maj.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izdat zahtev: Traži se hapšenje Asanža

Stokholm -- Švedski tužilac koji vodi istragu o optužbi za navodno silovanje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža podneo je danas zahtev za njegovo hapšenje.

Nalog za hapšenje, ukoliko bude izdat, biće provi korak u procesu koji bi rezultirao Asanžovim izručenjem Švedskoj iz Velike Britanije, gde služi kaznu ud 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Švedska je ponovo otvorila istragu o navodnom silovanju, koja je prvobitno pokrenuta 13. maja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2010. godine.

Asanž, koji je doskoro bio pod zaštitom Ejvadora koji mu je dao azil pa je bio u ambasadi te zemlje u Londonu, strahuje da je ceo slučaj u Švedskoj ponovo pokrenut zahvaljujući pritiscima SAD, koje Asanža drže na listi najtraženijih begunaca od pravde budući da je njegov Vikiliks objavio na hiljade tajnih dokumenata američke administracije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.