Izdaja

Izvor: B92, 18.Jun.2021, 10:33

"Izdaja"

U Crnoj Gori je na delu velika izdaja i u ovom trenutku u zemlji je i kriza vlade i kriza parlamenta, izjavio je danas jedan od lidera DF Andrija Mandić.

Lider Demokratskog fronta (DF) kao mogućnost izlaska iz trenutne situacije vidi ili formiranje nove vlade ili prelazne vlade i nove izbore.

Nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u četvrtak i nepoverenja ministru pravde Vladimiru Leposaviću, Mandić za Tanjug kaže da će Demokratski front tražiti novi koalicioni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dogovor, novog premijera ili nove izbore.

Pojašnjavajući najavu poslanika Slavena Radunovića da će DF bojkotovati nadalje parlament, Mandić kaže da u Skupštini Crne Gore više ne postoji parlamentarna većina. Sada je, kaže, potrebno resetovati odnose na dan nakon prošlogodišnjih parlamentarniih izbora, odnosno dan posle 30. avgusta. Istakao je da Zdravko Krivokapić, lider Demokrata Aleksa Bečić i URA Dritan Abazović sada prave dogovore sa Milom Đukanovićem i njegovim DPS-om, čiji je trodecenijski režim poražen na tim izborima i to na, kako je rekao, temama koje duboko dele Crnu Goru.

"Rezoluciju o Srebrenici kakva je sinoć izglasana u crnogorskom parlamentu nema ni Bosna i Hercegovina, ona je na štetu srpskog naroda i Republike Srpske", kaže Mandić.

Demokratski front, dodao je, pozvavo je koalicione patnere na resetovanje odnosa i novi dogovor za novu većinu.

"Ako ne budemo to mogli da učinimo, onda ćemo formirati prelaznu vladu, prilagoditi izborno zakonodavstvo i sprovesti popis stanovništva, a potom i nove izbore", rekao je Mandić za Tanjug.

Posle svega, kaže, jasno je, zašto Krivokapić nije hteo da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Od tada, ističe, premijer nema podršku Demokratskog fronta. Lično se, ističe, zalaže za novu vladu bez Krivokapića, kako bi, kako kaže, vratili poverenje narodu.

Podsetio je da su koalicione stranke nakon izbora postigle čvrst dogovor da niko neće saradjivati da DPS-om. „Mi smo tada rekli da DPS treba da bude demontiran, njen predsednik smenjen sa mesta predsednika Crne Gore, da bude uklonjena duboka država koju personifikuje DPS ", rekako je Mandić.

Istakao je da se tada nije moglo ni pretpostavljali da će premijer Zdravko Krivokapić očigledno napraviti neke tajne dilove sa DPS-om, pretpostavlja, kaže, u nekim stranim ambasadama, što je "velika izdaja".

Krivokapić je, istakao je, krenuo putem bez povratka.

Jedan od lidera njuticajnijeg vladajućeg Demokratskog fronta Andrija Mandić izjavio je danas za Tanjug da je Skupština Crne Gore usvajanjem rezolucije o Srebrenici presudila srpskom narodu na način kako to nije učinio ni haški sud.

"Reč genocid ušao je u skupštinsku rezoluciju u kojoj se srpski narod proglašava genocidnim. Ni parlament BiH nije doneo ovakvu rezoluciju niti je u BiH bilo uslovljavanja kao što je bilo uslovljavanaj za Demokartski front da ne uđe u vladu", kaže Mandić.

Ističe i da je Crna Gora odabrana kao platforma da usvoji jednu ovakvu rezoluciju sa kojom će sad ''''trčati'''' od parlamenta do parlamenta širom Zapadnog Balkana tražeći da bude usvojen istovetni tekst.

Crna Gora je i ranije korišćena za slične operacije, kada se priznavala lažna država Kosova, ali i niz drugih radnjji koje su bile protiv većinske volje građana, ukazao je Mandić.

"Neko je procenio da se sa jednom malom državom može da radi šta god se želi... Uspeli smo da se organizujemo i da na pravi način definišemo naš položaj. Ružno je da sada tu snagu i ideju, nacionalni duh i odanost našoj pravoslavnoj crkvi tako bagatelišemo i uđemo u bilo kakvu trgovinu kojom bi poništili to što smo uradili".

Podsetio je da je u samoj Srebrenici danas na vlasti koalicija srpske stranke (SNSD) i Bošnjaka

"Ni Bišnjaci ni Srbi nisu pomišljali da uslovljavaju jedni druge, ali u Crnoj Gori je bilo uslovljavanja Demokratskog fronta nakon 30. avgusta..", rekao je Mandić, koji je predsednik Nove srpske demokratije.

Ono što je, prema njegovim rečima, bilo čudno je da su ljudi koji dele politička, ideološka i nacionalna uverenja DF-a to snažno podržavali verujući da će isključivanjem srpskih autentičnih političara iz vlasti navodno obezbediti i dati dovoljno manevarskog prostora Zdravku Krivokapiću.

Mandić ističe da je Krivokapić, kako kaže, bio uporišna tačka za nekog ko je procenio da on nikada neće izdati i da će uvek stajti uz svoju crkvu.

Zbog svega toga, kaže, Krivokapić je od jednog anonimnog čoveka postao nosilac liste Za budućnost Crne Gore na parlamentarnim izborima, a potom i premijer.

"Ali, kada se sve gradi na trošnom materijalu i na slaboj tački oslonca čitava nacionalna priča nije neko iznenađenje ...", jasan je Mandić.

Govoreći o smenjenom ministru Vladimiru Leposaviću, Mandić kaže da treba da služi na čast što nije pristao da krene putem kojim je krenuo njegov premijer.

"Ministar nas je obradovao, pokazao je da zastupa istinu i nije bio spreman na ono na šta je bio spreman Krivokapić i pojedini ministri u vladi koji se predstavljaju kao odani Crkvi", kazao je Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Skupštini CG više ne postoji parlamentarna većina: DF za formiranje nove vlade ili prelazne vlade i nove izbore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jun.2021

U Crnoj Gori je na delu velika izdaja i u ovom trenutku u zemlji je i kriza vlade i kriza parlamenta, izjavio je danas jedan od lidera najuticajnijeg vladajućeg Demokratskog fronta Andrija Mandić, koji kao mogućnost izlaska iz trenutne situacije vidi ili formiranje nove vlade ili prelazne vlade i...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.