Izbor Jeremića - diplomatski uspeh i priznanje Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2012, 22:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbor Jeremića - diplomatski uspeh i priznanje Srbiji

BEOGRAD -

Politički lideri i analitičari slažu se u oceni da je današnji izbor šefa diplomatije Vuka Jeremića za predsedavajućeg Generalnom skupštinom UN veliki uspeh srpske diplomatije, kojim je podignut ugled zemlje.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković čestitao je Jeremiću i izrazio uverenje da će tu dužnost odlično obavljati.

"Najiskrenije Vam čestitam na izboru za to izuzetno značajno i odgovorno mesto i smatram da je to važan diplomatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uspeh Srbije", naveo je Cvetković i dodao: "Siguran sam da ćete odlično obavljati tu značajnu funkciju i da će Srbija na taj način biti predstavljena na najvišem nivou u jednoj od najznačajnijih međunarodnih institucija."

Tadić: Dokaz da smo promenili sliku o Srbiji

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić čestitao je večeras ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću izbor za predsedavajućeg Generalne skupštine UN, ocenivši da je to velika pobeda Srbije.

"To je velika pobeda Srbije i politike koju smo u prethodnim godinama vodili", ocenio je Tadić.

Prema njegovim rečima, politika istrajnosti, borbe za nacionalne ciljeve uz jasno evropsko opredeljenje, dobila je svoju potvrdu dobijanjem kandidature za članstvo u EU.

"Izbor Jeremića u GS UN i činjenica da je u mandatu prethodne vlade Srbija dobila predsedavanje OEBS-om je samo dokaz da smo nesumnjivo promenili sliku o Srbiji i njenu međunarodnu poziciju i postali respektabilna zemlja u međunarodnim forumima", istakao je lider DS.

Tadić je poručio da nova vlada, kao i sve institucije, treba da nastave taj put i učine sve da Srbija još više podigne svoj ugled i izbori se za međunarodnu poziciju koja joj po svemu pripada.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da je izbor Jeremića veliki diplomatski uspeh Srbije koji će, kako je kazao, verovatno naljutiti protivnike čvrste državne, nacionalne politike u zemlji i svetu.

Taj izbor će, kako je rekao, sigurno veoma obradovati sve one koji se zalažu za jaku, uticajnu i dostojanstvenu Srbiju.

Lider naprednjaka Aleksandar Vučić smatra da je izboru Jeremića doprinela i pobeda Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima u Srbiji, posle koje - kako je kazao - Srbija uživa veći ugled na svim meridijanima.

"Uvereni smo da će Srbija u budućnosti umeti da koristi svoje prednosti sarađujući, razgovarajući i razmišljajući o svojoj budućnosti u EU, ali i sa svim drugim zemljama" rekao je Vučić Tanjugu.

On je dodao da je uveren da će Srbija umeti da iskoristi svoje prednosti sa zemljama svih meridijana i kontinenata, od onih iz američkog, azijskog, ali i afričkog kontinenta "koji su nam i ovoga puta pokazali da su prijatelji Srbije".

Potpredsednica Socijalističke partije Srbije Slavica Đukić Dejanović naglašava da je izbor šefa srpske diplomatije za predsedavajućeg Generalne skupštine UN priznanje za državu i da ima izuzetno veliki značaj.

"Prezadovoljna sam, bez obzira što je to protokolarna funkcija. To je veliko priznanje za državu i imaće izuzetno veliki značaj", navela je Dukić-Dejanović u izjavi Tanjugu, dodajući da ta funkcija može samo popraviti ugled Srbije.

Prema njenim rečima, to je pokazatelj da Srbija očigledno jeste objektivno vrednovana kao zemlja koja ima i pojedince i institucije vredne pažnje. "Uz svo uvažavanje Jeremića, on je mlad čovek i nije predugo imao priliku da bude u ličnoj poziciji afirmacije, ovo je odnos prema Srbiji."

Urednik časopisa "Izazovi evropskih integracija" Nikola Jovanović ističe da je izborom Jeremića Srbija dobila specifičnu težinu u svim pregovorima koji eventulano bude vodila.

Jovanović je u izjavi Tanjugu rekao da je Jeremića izabran na najznačajniju funkciju koji je Srbija ima od 2000. godine, a da je to zapravo i priznanje za spoljnu politiku zemlje, koja je bila okosnica Jeremićeve kampanje.

On naglašava da samo od nas zavisi kao ćemo iskoriti mogućnosti i šanse koje otvara predsedavanje GS UN. "Ova funkcija zaista pre svega podiže ugled Srbije i daje sprecifičnu težinu u svetu u bilo kojim pregovorima koji se budu vodili. Takođe, dobijamo coveka koji će biti u epicentu svih informacija, tako da, zavhvaljujući tom dobrom uvidu u stanje sveta, mozemo kvalitetno da prilagođavamo politiku i da oblikujemo ciljeve tako da budu što lakše dostižni", rekao je Jovanović.

Na pitanje šta je presudilo da Jeremić, uprkos protivljenju i pritiscima pojedinih svetskih sila, dobije predsedavanje, Jovanović je ocenio da je "prevagnula podrška brojnih zemalja južne Evrope i drugih država sveta".

Bilo je, kako je dodao, i pokušaja najmoćnije svetske države da se utiče na tok kampanje i glasanje, ali je ipak prevagnuila podrška južne Evrope i država iz drugih delova sveta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ističe da je izbor Jeremića veliko priznanje za Srbiju, koja će kroz njegovo predsedavanje GS UN postati vidljivija.

"To je pre svega jedno veliko priznanje Srbiji, jer je 99 država glasalo za njenog kandidata. To je uspeh i za ministra i za zemlju iz koje dolazi", naveo je Simić u izjavi Tanjugu.

Jeremićevo umeće tretiranja najvažnijih svetskih zbivanja oslikaće i sposobnost jedne male zemlje da rešava pitanja od svetskog značja, dodao je Simić.

Simić je naglasio da Jeremiću na funkciji predsednika GS UN predstoje veliki izazovi, imajući u vidu da će morati da odgovara na mnoga svetska pitanja poput Sirije, Bliskog Istoka, odnose sever - jug...

"Treba rečhi da rezolucije UN imaju moralni, ali ne obavezujući karakter, međutim Generalna skupština UN je danas najvažniji forum u svetu na kojem se stvara svetsko javno mnjenje o glavnim zbivanjima", istakao je profesor FPN.

Simić je čestitao Jeremiću, istakavši da će zahvaljujući njegovom izboru za predsednika GS UN Srbija narednih godina biti glavni akter svetskih događanja.

Jovanović za RTV: Izbor Jeremića promocija Srbije

"Srbija izborom ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića za predsedavajućeg generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija dobija onoliko koliko uspe da iskoristi poziciju koju je dobila njegovim imenovanjem", izjavio je za RTV Nikola Jovanović, saradnik šefa srpske diplomatije.

On je rekao da je Srbija dobila predstavnika koji će biti na svim ključnim izvorima informacija, predstavljaće Srbiju i promovisati je što, predsedavanje ključnim međunarodnim telom, znači dosta na simboličkom i na političkom značaju .

"Srbija na taj način kroz međunarodnu aktivnost podiže svoju međunarodnu reputaciju", rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima ovakvim važnim međunarodnim mestima Srbija povećava svoju specifičnu težinu pred mnogim evropskim partnerima da Srbiju treba posmatrati kao ozbiljnu zemlju i da pritisak određenih evropskih zemalja popusti.

"Srbija podržava kandidaturu svih država iz regiona i Srbija time pokazuje da je privržena saradnji u regionu", rekao je on.

Kako je naveo Jovanović glasanje Hrvatske za Litvaniju nije dobar signal za regionalnu saradnju.

"Ipak je bilo potrebno i poželjno dati pozitivni signal", istaknuo je on.

Jovanović je naveo da je spoljna politika Srbije bila izuzetno konstruktivna, ambiciozna i uspešna i na osnovu te politike bi mogao da bude dobar i ozbiljan predsedavajući generalnom skupštinom UN.

"Glasanje je pokazalo da je Srbija sa solidnom razlikom i velikim brojem država koje su glasale zadobila poverenje velikog broja država sveta", rekao je on.

Emisiju "1 na 1" Radio - televizije Vojvodine u kojoj je gost bio Nikola Jovanović, saradnik šefa diplomatije i urednik časopisa Izazovi evropskih integracija u celosti možete da pogledate ovde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.