Izbeglička kriza u HR eskalira, Slovenija sledeća

Izvor: B92, 17.Sep.2015, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglička kriza u HR eskalira, Slovenija sledeća

Izbeglička kriza u Hrvatskoj eskalira pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji

Situacija je po podne izmakla kontroli u Tovarniku, gde su izbeglice u jednom trenutku probile policijski kordon, koji je obezbeđivao normalan ulazak u autobuse, i krenuli dalje peške, pa policija nije imala izbora nego da ih propusti.

Izbeglice sada ulaze u Hrvatsku i preko graničnih prelaza Bajakovo, Batina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Ilok. Među njima ima dosta žena i dece, a mnogima je pozlilo, pa je jedan čovek podvrgnut reanimaciji.

"Haos u Tovarniku", jedan je od naslova hrvatskih medija, a o situaciji kakva je u jednom trenutku bila u tom mestu na granici prema Srbiji svedoče i fotografije i video-zapisi koji su objavljeni na hrvatskim sajtovima.

Vukovarsko-sremski župan Božo Galić izjavio je da se na istoku Hrvatske događa humanitarna katastrofa i pozvao vladu da osnuje krizni centar sa sedištem u Tovarniku.

Hrvatski crveni krst dočekuje izbeglice i deli im hranu i pomoć, a oni se smeštaju u registracione centre u Ježevu, Dugavama u Zagrebu, Kutini, Sisku i Tovarniku.

Crveni krst te zemlje danas je obavestio Državne robne rezerve da je upotrebio sve svoje zalihe vode, hrane i higijenskih potrepština, pa je najavljeno da će se iz rezervi tokom dana ustupiti zalihe za potrebe izbeglica. Kasno po podne u Tovarnik je stiglo pet tona hrane, rečeno je Hini u Crvenom krstu.

Oko 500 izbeglica koje su danas smeštene u hotel "Porin" u zagrebačkom naselju Dugave, počelo je proteste jer ne žele da ostanu u Hrvatskoj, i u tom delu grada se pojavila interventna policija.

U jednom trenutku, iz hotela je istrčao jedan azilant vičući: "Sve ću da vas pobijem!", i bacio kamen prema novinarima. Kamen je pogodio snimatelje Mreže TV i HTV-a. Azilant je savladan, a policajci su ga odveli u hotel.

Izbeglice koje su stigle u "Porin" novinarima poručuju da žele da odu jer su nepoželjni, bacaju nameštaj, krevete i metalne konstrukcije kroz prozor i viču :"Sloboda, sloboda". Pošto se situacija smirila, kasno po podne je više od 200 izbeglica smešteno u taj hotel.

Tokom popodneva grupa od oko 200 migranata došla je na mađarsku granicu, u mestu Luč, kod Belog Manastira. Kako prenose hrvatski mediji, oni su se pojavili kod nekadašnje vojne karaule na svega dvadesetak metara od granice.

Novinarima koji su se našli tamo kazali su da ne znaju kuda da krenu, a onda se odjednom s druge strane granice pojavila mađarska policija, dok je vazdušni prostor Mađarske nadletao policijski helikopter.

Nakon dva do tri sata, koliko su proveli na tom prostoru, imigranti su se povukli, a hrvatska policija ih je odvezla prema Čepinu, kod Osijeka, gde je za njih organizovan privremeni prihvat.

Manja grupa izbeglica, koja je danas prevezena iz Tovarnika u Zagreb, tokom popodneva se pojavila na granici sa Slovenijom, a uskoro bi ih moglo biti i više, objavili su slovenački mediji.

Slovenačka televizija objavila je snimak nekolicine izbeglica koji se nalaze pred Slovenijom na međudržavnom graničnom prelazu Bregana-Naselje/Slovensko selo, ali još na teritoriji Hrvatske.

Kako se navodi, radi se o delu veće grupe od oko 500 ljudi koji su iz Zagreba prema granici sa Slovenijom krenuli pešice, a ove koji su već stigli verovatno je neko povezao vozilom kada su stopirali, prenosi Hina.

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova i danas je objavilo da bi nekontrolisani prelazak granice preko humanitarnih koridora za izbeglice bio u suprotnosti s evropskim zakonima, a premijer Miro Cerar kazao je da će Slovenija ispunjavati svoje obaveze čuvanja i kontrole spoljašnje šengenske granice prema Hrvatskoj.

Prema informacijama slovenačke policije, migranti koji bi uspeli ilegalno da pređu, ako ne zatraže azil u Sloveniji, biće vraćeni u Hrvatsku, na osnovi ugovora o readmisiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatski mediji: Izbeglička kriza eskalira

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Sep.2015

Izbeglička kriza u Hrvatskoj eskalira, pošto je u tu zemlju, prema podacima MUP-a, do danas u podne ušlo 7.300 migranata, a svi prihvatni centri su puni, javljaju hrvatski mediji...Situacija je po podne izmakla kontroli u Tovarniku, gde su izbeglice u jednom trenutku probile policijski kordon koji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.