Iz opštine Zemun za B92.net: Parking na Keju rešava probleme, moguća i zona

Izvor: B92, 07.Apr.2021, 19:57

Iz opštine Zemun za B92.net: Parking na Keju rešava probleme, moguća i zona

Vest da će zapuštena površina na Кeju oslobođenja u Zemunu postati parking prostor ozbiljno je zainteresovala kako one koji u tom kraju žive, tako i sve koji često borave na Keju.

Kako za B92.net kaže predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Miroslav Gajić centralni delovi Zemuna imaju veliki problem sa parkiranjem kako za stanare, tako i za sve građane koji u velikom broju posećuju čitav taj deo grada.

On dodaje da je iz tog razloga rukovodstvo te gradske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opština iniciralo povećavanje kapaciteta parking prostora i navodi da je jedna od lokacija i površina na Кeju oslobođenja, naspram pontonskog mosta koji služi za prelazak na kupalište Lido i na samoj sredini šetališta.

Tu je, kaže, inače i najveći problem parkiranja, prvenstveno u letnjem periodu.

Gajić objašnjava da je u ovom trenutku raspisan tender za projektovanje i izgradnju privremenog parking prostora kapaciteta oko 140 mesta, čijim će završetkom i stavljanjem parkinga u funkciju ceo okolni blok zgrada biti rasterećen od automobila onih koji dolaze na samo šetalište i kupalište.

Time će se povećati kapacitet postojećih mesta za sugrađane koji tu žive, naveo je on.

Da bi se to obezbedilo, prema njegovim rečima, uporedo sa izgradnjom parkinga, inicira se da cela blokovska površina počev od Stevana Markovića, između ulica Kej oslobođenja i Karađorđeve pa sve do Karađorđevog trga pređe u nadležnost Sekretarijata za saobraćaj.

"To sa sobom donosi da onda Sekretarijat može unutrašnje parkinge oko, ispred i pored zgrada po planu urediti, dodati nova mesta i u saradnji sa Parking servisom postaviti određenu zonu. Zona je najbolje moguće sistemsko rešenje za građane koji tu stanuju", rekao je on.

Gajić je objasnio da kada se postavi zona unutar kvarta to omogućava povlašćenu cenu parkinga stanarima - oko 500 dinara za ceo mesec, a parkinzi se time "čiste" od onih koji slobodne parkinge zloupotrebljavaju.

Gajić je naveo i da je bilo nedoumica oko obuhvata planiranog parkinga, ali da je deo koji je bio sporan promenjen i da "parking ima sasvim novi izgled". U planu je, kako kaže, zeleni park, drveće, takozvani "urbani kutak" koji će Parking servis kroz ovaj projekat odraditi.

"Postoji i ideja da se u delu prostora u nekom narednom periodu planira i park za kućne ljubimce, kako bi i sugrađani koji imaju kućne ljubimce imali mesto za njihovu igru", rekao je Gajić.

Gajić je zaključio i da prostora ima za sve, samo je potrebno strpljenje. "Kada se projekat završi već za mesec-dva svi će videti benefite", naveo je on i poručio da je sve što se planira i radi u svrhu opšteg interesa celog Zemuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.