Iz obesti oštetili pećinski crtež iz bronzanog doba: Neviđen VANDALIZAM u okolini Knjaževca

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Sep.2018, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz obesti oštetili pećinski crtež iz bronzanog doba: Neviđen VANDALIZAM u okolini Knjaževca

Pećina se nalazi na levoj obali Trgoviškog Timoka u ataru sela Gabrovnice

Crtež konjanika s kraja bronzanog i početka gvozdenog doba, koji se nalazi na ulazu u pećinu u ataru sela Gabrovnica kod Knjaževca, nepoznati vandali su oštetili oštrim predmetom, potvrđeno je u Zavičajnom muzeju u tom gradu.

Pročitajte i:

Oštećenja na ovom jedinstvenom primerku praistorijskog pećinskog slikarstva u Srbiji otkrivena su pre nekoliko dana, a kako kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Milena Milošević Micić, direktorka Zavičajnog muzeja u Knjaževcu, ovo nije prvi put da nepoznati vandali pokušavaju da ga unište.

- Crtež je fizički oštećen nekim oštrim predmetom tako što mu je odvaljen jedan deo. Nažalost, ovo nije prvi put da su vandali pokušali da devastiraju nešto što ima potencijal kulturnog dobra iako nije kategorisano kao kulturno dobro. Reč je o jedinom evidentiranom primeru pećinskog slikarstva u Srbiji, koji je otkriven 1997. tokom istraživanja koje su zajednički sproveli Filozofski fakultet iz Beograda i naš muzej, a koji se vezuje za kraj bronzanog i početak gvozdenog doba. To je najznačajniji i najvidljiviji crtež od nekoliko njih u pećini. Crtež predstavlja konja s jahačem i urađen je crnom bojom koja podseća na garež - kaže Milošević Micić i dodaje da je slučaj prijavljen Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

, na svega desetak metara od puta, ali ga je gotovo nemoguće videti jer je ulaz u pećinu obrastao u trnje i šiblje, a crttež je vertikalan i nalazi se na ulazu, u potkapini pećine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.