Ivanji o Ilustrovanoj: Hajka i direktna pretnja novinarima

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanji o "Ilustrovanoj": Hajka i direktna pretnja novinarima

Novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji ocenio je u Novom danu da je naslovna strana Ilustrovane politike "direktna pretnja". "Ovo je hajka i govor mržnje, po principu po kome inače funkcioniše ova vlast, a to je da je društvo podeljeno na 'nas' i na 'njih'", kaže Ivanji.

Govoreći o naslovnoj strani Ilustrovane politike, na kojoj je pisalo "Psi su pušteni - zašto ćute RTS i Politika", uz fotografije Danasa, Vremena i NIN-a u pozadini, Ivanji kaže da bi, da živimo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u drugačijoj zemlji, "i ova naslovna strana, kao i mnoge druge i mnoge druge izjave bi završile na sudu i raznorazne novine i novinari bi bankrotirali u rekordnom roku".

"Ovo je hajka i govor mržnje, po principu po kome inače funkcioniše ova vlast, a to je da je društvo podeljeno na "nas" i na "njih", i da mi nismo protivnici i neistomišljenici, nego da smo mi neprijatelji, s tim što su oni borci za Srbiju, viši standard, a svako ko ima drugačije mišljenje je neprijatelj", kaže Ivanji.

Ističe da su ovakve naslovne strane, kao i sve što se izjavljuje i objavljuje u nekim medijima o nekim predstavnicima opozicije "crtanje mete na glave ljudi", dodajući da je ova naslovna strana "direktna pretnja".

"Ova poruka nije nova, mediji su, što se tiče vlasti, isto podeljeni na "naše" i na "njihove". Ne zna čovek da li da se smeje ili plače kada predsednik kaže da su svi protiv njega. Posledice su veoma, veoma loše po ono što zovemo demokratija. Bez kritičkih, slobodnih medija nema demokratije", kaže Ivanji.

Govoreći o izjavi Nasima Haradinaja, brata Ramuša Haradinaja, da je "ubijao srpske vojnike", Ivanji kaže da očigledno ne zna kako da se ophodi sa medijima.

"Ako je baš tim rečima rekao kako je prevedeno na srpski, očigledno nije baš sklon i ne zna kako da se ophodi sa medijima. Kafanske priče, verovatno kad se napiju, ratne priče se prepričavaju. Politički štetna priča za njegovog brata", kaže Ivanji.

 Dodaje da je ovo izjava koja "može da dolije benzin na ionako trenutno dosta zapaljive odnose Beograda i Prištine". Kaže da ne zna kakvu je ovo reakciju izazvalo na Kosovu.

"Ne znam jel to diže ili spušta rejting. Ramuš Haradinaj ima iskustva u komuniciranju sa međunarodnom zajednicom i ima savetnike, verovatno će mu savetovati da se distancira od te izjave, koja je politički štetna  za odnose Beograda i Prištine i odnose Prištine sa međunarodnom zajednicom, jer ovo je bomba, za svaku osudu", smatra Ivanji.

Komentarišući pregovore Beograda i Prištine, kaže da se nikada nismo približili bilo kakvom dogovoru.

"Početne pozicije Beograda i Prištine u tim pregovorima su bile dijametralno suprotne, nikakvog približavanja nije bilo", ocenio je.

Osvrćući se na optužbe koje je Vojislav Šešelj izneo na račun Rasima Ljajića, kao i mogućnost da Ljajić izađe iz Vlade, Ivanji kaže da bi to bio prvi put od 2000. godine.

"Iz naslova se da zaključiti da se Rasim nije osetio u ovom slučaju dovoljno zaštićeno od svojih koalicionih partnera. Odnos vladajuće stranke prema Šešelju je vrlo tolerantan, čovek je sveprisutan. Predsednica Skupštine mu nije oduzela reč, a za manje stvari je poslanicima opozicije oduzimala reč", kaže Ivanji.

Pogledajte celo gostovanje u Novom danu:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanji: Bez kritičkih, slobodnih medija nema demokratije

Izvor: N1 televizija, 01.Nov.2018

Štampu je u Novom danu prelistavao novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji. Pogledajte snimak:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.