Italijansko pravosuđe zatražilo zaplenu broda Akvarijus

Izvor: B92, 20.Nov.2018, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijansko pravosuđe zatražilo zaplenu broda Akvarijus

Italijansko pravosudje zatražilo je zaplenu humanitarnog broda "Akvarijus", koji je trenutno u Marseju, zbog nezakonitog rukovodjenja opasnim otpadom.

To je saopštila nevladina organizacija Lekari bez granica (Medecins sans frontieres - MSF).

Italijanski mediji prenose da istražitelji sumnjaju da su brod koji MSF i organizacija SOS Mediteran koriste za spasavanje migranata od 2016. godine, preneo i 24 tona potencijalno opasnog otpada registrovanog kao običan otpad.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
MSF je naveo da su u Italiji blokirani i neki bankarski računi te organizacije.

Istragu je naložilo tužilaštvo na Siciliji a odnosi se na otpad - odeću migranata, ostatke hrane i sanitarni otpad, koji je zajedno s migrantima brod "Akvarijus" doneo u italijanske luke tokom 2017.

MSF je osudio istragu navodeći da svi njeni brodovi poštuju standardne procedure kad stignu s migrantima u neku luku, uključujući i upravljanje otpadom.

Lokalne vlasti u Marseju saopštile su da nisu od Italije dobile nikakve zahteve vezane za brod.

Brod "Akvarijus" je postao poznat široj javnosti jer je u junu sedam dana sa 630 migranata plovio po Mediteranu čekajući dozvolu da udje u neku luku posle odbijanja Italije i Malte. Brod je na kraju dobio dozvolu da uplovi u Valensiju u Španiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.