Italija Iz jezera izniklo selo koje je potopljeno pre više od 70 godina

Izvor: B92, 19.Maj.2021, 09:31

Italija Iz jezera izniklo selo koje je potopljeno pre više od 70 godina

Selo Kuron potopljeno je 1950. godine kada su vlasti odlučile da sagrade branu i spoje dva obližnja jezera - uprkos prigovorima njegovih stanovnika.

Radovi na popravci rezervoara u Italiji otkrili su ostatke sela koje je decenijama bilo potopljeno.

Jezero Rezija, na severu zemlje, najpoznatije je po crkvenom zvoniku koji izranja iz njegovih ledenih voda.

Znamenita scena čak je inspirisala knjigu i seriju u produkciji Netfliksa.

Ali s privremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isušivanjem jezera, lokalno stanovništvo moglo je da vidi poslednje tragove Kurona, sela u kome je nekada živelo stotine ljudi re nego što je namerno poplavljeno 1950. zbog izgradnje hidroelektrane.

Jezero Rezija - ili Rešenzi, kako je poznato na nemačkom - nalazi se u Južnom Tirolu, alpskoj oblasti koja se graniči sa Austrijom i Švajcarskom.

Fotografije podeljene na društvenim mrežama prikazuju stepenice, podrume i zidove na onom što bi obično bilo korito jezera, blizu prepoznatljivog tornja crkve iz 14. veka.

Luisa Azolini, koja je iz regiona, tvitovala je da je "čudan osećaj" šetati usred ostataka nekadašnjeg sela.

Selo Kuron potopljeno je 1950. kada su vlasti odlučile da sagrade branu i spoje dva obližnja jezera - uprkos prigovorima njegovih stanovnika.

Više od 160 domova je potopljeno, a stanovništvo je raseljeno - iako su neki odlučili da ostanu u novom selu stvorenom u blizini.

Danas je jezero omiljeno među planinarima leti, a posetioci zimi mogu da hodaju po zaleđenoj površini da bi došli do tornja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Italija Iz jezera izniklo selo koje je potopljeno pre više od 70 godina

Izvor: Danas, 19.Maj.2021

AFPJezero Rezija u uobičajenom stanju – iz vode viri samo toranj Radovi na popravci rezervoara u Italiji otkrili su ostatke sela koje je decenijama bilo potopljeno. Jezero Rezija, na severu zemlje, najpoznatije je po crkvenom zvoniku koji izranja iz njegovih ledenih voda. Znamenita scena čak je inspirisala...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.