Italija: Epidemija nije pod kontrolom, pravne mere protiv Fajzera i AstraZeneke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2021, 12:38

Italija: Epidemija nije pod kontrolom, pravne mere protiv Fajzera i AstraZeneke

U Italiji je registrovan manji procenat zaraženih od kovida-19, u odnosu na broj testiranih, ali je nivo infekcije još visok, što znači da nije moguće pratiti sve zaražene, i prema tome pandemija je izvan kontrole i neophodno je nastaviti sa merama, rekao je direktor odeljenja za prevenciju pri Ministarstvu zdravlja, Đani Reza, prenosi Ansa.

U poslednja 24 sata bilo je malo više od 13.000 novozaražeih, a u odnosu na predhodni dan porastao je broj žrtava korona virusa - >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 488 pacijenata je preminulo.

Tako se broj ukupno preminulih u Italiji, od početka pandemije kovida19, u februaru prošle godine, popeo na 85.000.

Broj Italijana koji su ozdravili od zaraze je gotovo 1,9 miliona.

Po prvi put nakon nekoliko meseci broj trenutno zaraženih je ispod pola miliona, takođe procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih je smanien - sada je 4,6 odsto, a dan ranije bio je 5,1 odsto.

U Italiji se nastavljaju problemi sa anti-kovid vakcinacijom prouzrokovani smanjenjem isporuka vakcine Fajzer-Biontek, jedine koja se za sada koristi u zemlji.

"Kašnjenje u isporuci dogovorenih količina vakcine Fajzer pravi enormnu štetu Italiji kao i drugim zemljama Evropske Unije. To ima direktne posledice po zdravlje i život građana, ali i na ukupnu situaciju koja je već mnogo oštecena zbog pandemije. Već smo preduzeli zakonske mere kako bi zaštitili naše interese precizirane ugovorom sa proizvodzačem vakcina Fajzer-Biontek", napisao je premijer Đuzepe Konte.

Pravne mere zbog kašnjenja isporuka vakcina

Italija će preduzeti pravne mere protiv kompanija Fajzer i AstraZeneka zbog kašnjenja u isporuci vakcina u nameri da ubrza isporuke, radije nego da traži nadoknadu štete, upozorio je danas ministar spoljnih poslova Italije Luiđi di Majo.

"Činimo sve kako ne bismo morali da menjamo naš plan vakcinacije. Aktivirali smo sve kanale kako bi Evropska komisija učinila sve da natera tu gospodu da poštuju svoju ugovorne obaveze", rekao je Di Majo na RAI, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.