Isuviše kasno smo priznali deo naše odgovornosti

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 18:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Isuviše kasno smo priznali deo naše odgovornosti"

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je izraelskom kolegi Ruveni Rivlinu da njegova zemlja deli odgovornost za Holokaust.

On je istakao i da Austrija teži da Jevreji svuda žive bezbedno.

"Austrija snosi odovornost za Holokaust. Mnogi austrijski građani su učestvovali i mi se klanjamo sećajući se žrtava ponizno i sa poštovanjem. Mi smo priznali podeljenu odgovnornost isuviše kasno i to je na početku stvorilo problem u našim odnosima", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Van der Belen na dočeku koju mu je priredio Rivlin u predsedničkoj rezidenicji u Jerusalimu.

On je objasnio da je cilj da se "osigura da se Jevreji svuda osećaju bezbedno" i da je to "odgovornost Austrijanaca prema žrtvama Holokausta da osiguraju da žive u miru i slozi s Izraelom", prenose izraelski mediji saopštenje iz Rivlinovog kabineta.

Rivlin je zahvalio Van der Belenu što je "iskreni prijatelj države Izrael i jevrejskog naroda".

On je takođe pomenuo iranski režim za koji je rekao da ga jevrejska država smatra "neprijateljem koji želi da uništi Izrael" i da agresija iranskog i libanskog saveznika Hezbolaha u regionu mora biti zaustavljena.

Dva predsednika su potom posetila Memorijalni muzej Holokausta Jad vašem, gde je Van der Belen položio venac u Holu sećanja.

On je u nedelju posetio Zid plača u jerusalimskom starom gradu, a kasnije danas sastaće se sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

Austrijski predsednik nije došao u ovu posetu u pratnji ministarke spoljnih poslova Karin Knajsl, a izraelski mediji navode da je Izrael insistirao da ona ne dođe.

Nju je na tu funkciju nominovala austrijska Slobodarska partija, ultradesna stranka koju bojkotuje Izrael.

Za razliku od ranijih austrijskih vlada u kojima je bila ta stranka, Izrael održava veze s Narodnom partijom austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, koja je glavna u vladajućoj koaliciji.

Kurc, koji je posetio Izrael u junu, uvek ističe svoju posvećenost borbi protiv antisemitizma i očuvanju sećanja na Holokaust otkako je postao kancelar 2017. godine.

Oko 65.000 austrijskih Jevreja ubijeno je u Holokaustu, prema podacima Jad vašema.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Austrija deli odgovornost za holokaust

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2019

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je danas izraelskom kolegi Ruvenu Rivlinu da njegova zemlja deli odgovornost za holokaust i da teži da Jevreji svuda žive bezbedno..."Austrija snosi odovornost za holokaust. Mnogi austrijski građani su učestvovali i mi se klanjamo sećajući se žrtava...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.