Istorijski trenutak: Kim Džong Un stiže u Južnu Koreju

Izvor: B92, 27.Apr.2018, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski trenutak: Kim Džong Un stiže u Južnu Koreju

Južnokorejski predsednik Mun Džae In dočekaće u petak lidera Severne Koreje Kim Džong Una u južnokorejskom delu granične demilitarizovane zone Panmundžom.

To će biti prvi samit dve strane posle više od 10 godina, a tek treći za 65 godina od kraja Korejskog rata.

Počasna garda Južne Koreje će ispratiti lidere na ceremoniju prijema u hotel u Panmundžomu gde će samit biti održan, rekao je novinarima šef kabineta južnokorejskog predsednika Im Džong Seok, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

"Fokus ovog samita biće više na denuklearizaciji i obezbeđivanju trajnog mira, nego na bilo čemu drugom. Mislim da Severna Koreja šalje svoje najvažnije vojne zvaničnike na samit, jer i oni veruju da su denuklearizacija i mir važni", rekao je Im.

Kim na samit dolazi sa devet zvaničnika, među kojima će biti i njegova sestra Kim Jo Džong, koja je predvodila severnokorejsku delegaciju na ovogodišnjim Zimskim Olimpijskim igrama u februaru, kao i formalni šef države Kim Džong Nam.

Pored njih, u delegaciji će se naći i Kim Jong Čol, bivši šef obaveštajne službe, kao i Čoe Hvi, predsedavajući sportskog panela.

Delegaciju Južne Koreje činiće sedam zvaničnika, među kojima će biti ministri odbrane, spoljnih poslova i ujedinjenja.

Zvanični dijalog između Kima i Muna počinje u 10.30 sati po lokalnom vremenu, sat vremena nakon zakazanog trenutka kada Kim pređe granicu i uđe u Panmundžom, navodi agencija.

Po završetku prve runde razgovora, kako je Im rekao, Kim i Mun će imati odvojene ručkove, a kako je ranije najavljeno severnokorejskom lideru biće serviran švajcarsko jelo od krompira, a južnokorejskom riba list.

Zatim će zajedno zasaditi drvo bora na liniji demarkacije koje treba da predstavlja simbol "mira i prosperiteta".

Oni će zajedno zaliti drvo sa vodom donetom iz reke Taedgong sa severa i reke Han sa juga, a posle toga će prošetati pred početak sledeće runde pregovora.

Po završetku pregovora, dvojica lidera će, navodi se, potpisati sporazum i izdati zajedničku deklaraciju o denuklearizaciji i miru, kao i poboljšanju bilateralnih odnosa, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Zatim će se uputiti na večeru gde će odgledati video snimak pod nazivom "Proleće jedinstva" (Spring of one).

Svetski mediji podsećaju da do istorijskog susreta dolazi samo nekoliko dana pošto je Kim najavio da Severna Koreja suspenduje nuklearne probe kao i da zatvara bazu za testiranje nuklearnih raketa.

Međutim, analitičari su i dalje skeptični po pitanju da li je Kim zaista spreman da napusti teško stečeni nuklearni arsenal koji je Pjongjang razvijao decenijama tvrdeći da je neophodno sredstvo odvraćanja od američke invazije.

Južna Koreja, sa druge strane, nada se da će Kim direktno potvrditi da je spreman da doprinese potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Samit sa južnokorejskim predsednikom trebalo bi da bude uvertira za sastanak Kima i američkog predsednika Donalda Trampa krajem maja ili početkom juna što će, kako se ocenjuje, biti prvi susret aktuelnih lidera dve zemlje ikad.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donalnd Tramp kaže da razmatra tri ili četiri datuma kao i pet lokacija za planirani susret sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom, dodajući da je i dalje neizvesno da li će do susreta doći.

"Moglo bi da se desi da brzo izađem uz dužno poštovanje, ali bi moglo da se desi. Moglo bi da se dogodi čak da do susreta ne dođe. Ko zna, ali mogu da vam kažem da sada oni žele susret", rekao je Tramp u intervjuu Foks njuzu, preneo je Rojters.

Početkom aprila Tramp je izjavio da planira da se u maju ili početkom juna sastane s liderom Severne Koreje i poručio da se nada da će rezultat tih razgovora biti okončanje programa za razvoj nuklearnog oružja Pjongjanga.

"Sastaćemo se s njima negde u maju ili početkom juna, i mislim da će obe strane pokazati veliko poštovanje i, nadam se, moći ćemo da postignemo dogovor o denuklearizaciji Severne Koreje. Oni su to rekli. Mi smo to rekli. Nadam se da će to biti mnogo drugačiji odnos nego što je bio mnogo, mnogo godina", rekao je Tramp obraćajući se novinarima na početku sastanka Kabineta, prenela je britanska novinska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.