Istinomer: Od 200 izjava političara i funkcionera 143 ocenjene negativno

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Dec.2016, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istinomer: Od 200 izjava političara i funkcionera 143 ocenjene negativno

Portal Istinomer saopštio je danas da je u 2016. godini ocenio oko 200 izjava političara i javnih funkcionera u Srbiji, od kojih je 71 odsto (143) dobilo negativnu ocenu.

Kao i tokom nekoliko prethodnih godina, najveći broj ocenjenih izjava na Istinomeru ima premijer Srbije Aleksandar Vučić jer je u medijima zastupljen mnogo više nego ostali članovi Vlade i drugi politički akteri.

Premijer je bio izuzetno aktivan u predizbornoj kampanji, održao je veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << redovnih i vanrednih konferencija za medije, a u televizijskim emisijima uglavnom je bio jedini gost.

Od ukupno 83 ocenjene izjave premijera u 2016, 15 izjava (18 odsto) je pozitivno, šest (7 odsto) je ocenjeno ocenom "nešto između", a 61 je dobilo negativnu ocenu (73 procenata).

Ostali akteri na političkoj sceni, uključujući članove Vlade Srbije, davali su mnogo manje izjava, naročito onih "merljivih" koje sadrže činjenice i koje je onda moguće oceniti sa aspekta tri kriterijuma: istinitosti, doslednosti i ispunjavanje obećanja, navodi se u saopštenju.

Po broju ocenjenih izjava na Istinomeru u protekloj godini, posle Vučića, ali daleko iza njega, nalazi se potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sa ukupno ocenjene 22 izjave - dve pozitivno, tri ocenom "nešto između" i 17 "negativno".

Sledi gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa 14 ocena - dve pozitivno, jedna "nešto između" i 11 a ocenom "negativno".

Za razliku od 2015. godine, kada premijer nije imao ocena "nešto između", odnosno govorio je, po Istinomeru, ili istinu ili neistinu, u ovoj godini je često pribegavao argumentima koji na prvi pogled izgledaju tačno, ali je kontekst "namerno pomeren".

U saopštenju je navedeno da su za "Laž godine" čitaoci Istinomera svojim glasovima izabrali izjavu premijera Vučića: "Zašto je izmišljena cela priča o fantomkama? Zato što je sve izmišljeno kao simbol, da se zove fantomke. Nisu oni videli te fantomke, niste ih videli ni vi. To su potvrdila dvojica svedoka, ja sam siguran da je to tačno. Pri čemu ih nije bilo 30, bilo ih je ili devet ili 10 ili 11".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.