Istanbul proglašen za najbolju turističku destinaciju

Izvor: Southeast European Times, 09.Jun.2011, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istanbul proglašen za najbolju turističku destinaciju

Očekuje se da će turisti ove godine provesti u Istanbulu 30% više vremena u odnosu na prošlu godinu. Još u poslovnim vestima: rekordno nizak kurs albanskog leka i Gugl planira da otvori predstavništvo u Zagrebu.

09/06/2011

Istanbul je proglašen za jednu od najuspešnijih turističkih destinacija na svetu 2011, na osnovu novog Masterkardovog Svetskog indeksa gradova kao globalnih destinacija, objavljenog u sredu (1. juna). Ova kompanija je predvidela da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 2011. Istanbul biti grad sa najvećim rastom turističkih rashoda - čak 30,1% u poređenju sa prošlom godinom.

***

Grćka vlada je postigla dogovor u ponedeljak (6. juna) o prodaji svog udela od 10% u Helenik Telekomu (OTE) nemačkom Dojče Telekomu za 400 miliona evra. Posle prodaje Grčka će imati 10% plus jednu glasačku akciju u OTE-u, dok će Dojče Telekom kontrolisati 40% plus jedan glas. Preostalih 50% su u rukama međunarodnih i grčkih institucionalnih akcionara.

***

Albanski lek je u ponedeljak (6. juna) dostigao rekordno nizak kurs od 142,55 za jedan evro. U odnosu na početak 2011. godine, vrednost evra je skočila za 4 leka.

***

Zvanični minimalni lični dohodak u Bugarskoj biće povećana sa oko 120 na 135 evra, saopštio je premijer Bojko Borisov u nedelju (5. juna). On je rekao da će vlada pokrenuti procedure za sprovođenje povećanja, što će potrajati nekoliko nedelja.

***

Internet gigant Gugl otvoriće predstavništvo u Zagrebu do kraja juna, javio je Croatian Times u sredu (1. juna). Predstavništvo će voditi poslove kompanije i pružati lokalnu podršku oglašivačima u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

***

USAID-ov Inovacioni centar za konkurentnost projekata pokrenuo je novi model finansiranja startap kompanija u Makedoniji. Prvi Biznis ejndžel netvork (Business Angel Network) sastoji se od tzv. investitora „anđela“, poslovnih ljudi i drugih pojedinaca voljnih da ulože novac, znanje, veštine i društveni kapital u sveže i inovativne poslovne ideje sa velikim potencijalom. Mreža u Makedoniji već ima deset članova, koji proučavaju desetak poslovnih predloga.

***

Atina je bila domaćin Helensko-kineskog poslovnog foruma u ponedeljak (6. juna), koji je okupio visoke zvaničnike iz više od 60 vodećih kineskih kompanija koje istražuju prilike za poslovanje u Grčkoj. Grčku je predstavljalo 187 kompanija. Oblasti od zajedničkog interesa bile su, između ostalog, proizvodnja električne i mašinske opreme, brodogradnja, energetika, ekološke tehnologije, telekomunikacije, nekretnine i turizam.

***

Mnogi Albanci koji rade u Grčkoj odlučuju se za povratak kući zbog ozbiljnih protesta i velikih otpuštanja u toj susednoj zemlji koju potresa velika kriza. Nedavno objavljeni podaci Privredne komore u Đirokastri pokazali su da je u protekla dva meseca otvoreno četrdesetak malih preduzeća. Prema navodima stručnjaka, ta preduzeća otvorili su povratnici, koji su sada zainteresovani da ulože svoju ušteđevinu u Albaniji.

***

Kosovsko Ministarstvo za ekonomski razvoj saopštilo je u petak (3. juna) da će se dve kompanije takmičiti za privatizaciju Kosovske poštanske i telekomunikacione kompanije (PTK). To su Hrvatski telekom, u vlasništvu nemačkog Dojče telekoma i Telekom Austrija. Albanski Albtelekom, egipatski Oraskom i jemenski Saba fon takođe su podneli dokumentaciju na tenderu za otkup državnog paketa od 75%, ali se nisu kvalifikovali.

(Razni izvori -- 02.06.11-09.06.11)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.