Isplivali novi detalji bekstva Gruevskog! Nije sam bežao! Leđa mu čuvali TAJNI AGENTI

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2018, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isplivali novi detalji bekstva Gruevskog! Nije sam bežao! Leđa mu čuvali TAJNI AGENTI

Mađarska obaveštajna služba omogućila je bekstvo bivšeg makedonskog premijera Nikole Gruevskog u Mađarsku, navodi briselski sajt politico.eu, pozivajući se na dve neimenovane osobe upoznate sa situacijom.

U tekstu se podseća da je Gruevski bio premijer Makedonije do 2016. godine i da je ranije ovog meseca trebalo da počne da izdržava zatvorsku kaznu zbog korupcije, da bi odjednom napustio zemlju i pojavio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se u Budimpešti.

Nedelju dana kasnije Gruevski je objavio da je dobio azil u Mađarskoj.

Navodi se da je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ranije ove nedelje priznao da su mađarske diplomate bile u pratnji bivšeg makedonskog premijera tokom njegovog putovanja kroz Balkan do Mađarske.

Portparol mađarske vlade nije odgovorio na upit "Politika" da prokomentariše ulogu obaveštajnog aparata u ovoj operaciji.

Navodi se da je premijer Mađarske Viktor Orban, koji se opisuje kao dugogodišnji saveznik Gruveskog, javno branio odluku o dodeljivanju azila bivšem makedonskom premijeru, ukazujući na nešto što je opisao kao "složenu političku borbu i igru" u Makedoniji.

Podseća se da je američki Stejt department izrazio zabrinutost zbog poteza Gruevskog sa ciljem izbegavanja zatvorske kazne, a da je Makedonija podnela formalni zahtev za izručenje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.