Island policijskim časom prekida tinejdžere u piću

Izvor: Beta, 31.Jul.2019, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Island 'policijskim časom' prekida tinejdžere u piću

Island rešava krizu sa napijanjem tinejdžera agažovanjem roditelja i promovisanjem muzičkih i sportskih aktivnosti za učenike.Svakog vikenda roditelji širom glavnog grada, Rejkjavika, kreću u dvočasovnu večernju patrolu svojim kvartom i proveravaju šta rade mladi: u 22:00 "roditeljske patrole" ulaze na popularna mesta i muzika se isključuje. Usredsređena na lokalno učešće i promovisanje više muzičkih i sportskih opcija za studente, ta ostrvska država u severnom Atlantiku ukida tinejdžersku kulturu opijanja i pušenja.Uz to, islandski tinejdžeri sada imaju jednu od najnižih stopa zloupotrebe opojnih droga u Evropi. Druge zemlje se priključuju, te Islandski centar za društvena istraživanja i analize, institut koji vodi taj projekat dve decenije, kaže da sada 100 lokalnih zajednica u 23 zemlje - od Finske do Čilea, savetuje o tome kako smanjiti zloupotrebu opojnih supstanci medju tinejdžerima. "Ključ uspeha je stvaranje zdravih zajednica i na taj način i zdravih pojedinaca", rekla je Inga Dora Sigfusdotir, profesorka sociologije koja je osnovala rastući program "Omladina Islanda", preimenovan u "Planeta omladine".Tajna je, kaže ona, u tome da se mladi ljudi nečim bave i da se roditelji bave njima, a da ne razgovaraju mnogo samo o drogama ili alkoholu. To je u oštroj suprotnosti s drugim programima za borbu protiv zavisnosti, koji tinejdžere pokušavaju ...

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Roditeljske patrole“ na Islandu sprečavaju tinejdžere da se opijaju

Izvor: Danas, 01.Avg.2019, 00:03

Island rešava krizu sa napijanjem tinejdžera agažovanjem roditelja i promovisanjem muzičkih i sportskih aktivnosti za učenike. Članak „Roditeljske patrole“ na Islandu sprečavaju tinejdžere da se opijaju se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Ova država je odlučila da ukine "tinejdžersku kulturu opijanja i pušenja"

Izvor: B92, 01.Avg.2019

Island rešava krizu sa napijanjem tinejdžera agažovanjem roditelja i promovisanjem muzičkih i sportskih aktivnosti za učenike.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.