Iran pustio u rad nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma

Izvor: Beta, 10.Apr.2021, 11:55

Iran pustio u rad nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma

Iran je objavio danas da je pustio u rad nove, modernizovane centrifuge koje omogućavaju brže obogaćivanje uranijuma, čija upotreba je zabranjena prema odredbama nuklearnog sporazuma te zemlje postignutog sa svetskim silama 2015. godine.Iranski predsednik Hasan Rohani zvanično je otvorio liniju od 164 centrifuga tipa IR-6 i još jednu liniju sa 30 centrifuga IR-5 postavljenih u nuklearnom kompleksu Natanz, u centralnom delu zemlje.Puštanje u rad organizovano je na onlajn ceremoniji koju je prenosila državna televizija.Televizija nije prikazala sliku centrifuga već inženjere u belim mantilima koji objavljuju, posle dobijanja naredjenja od Rohanija, da su centrifuge počele da se napajaju uranijumom.Ovo je objavljeno u trenutku kada se vode pregovori u Beču izmedju Irana i ostalih država potpisnica ugovora iz 2015. godine (Nemačka, Kina, Francuska, Velika Britanij i Rusija) o tome kako ponovo uključiti SAD u taj pakt. SAD je iz ugovora 2018. povukao tadašnji predsednik Donald Tramp.Tramp je jednostrano povukao SAD i ponovo uveo niz ekonomskih i finansijskih sankcija Iranu. Kao odgovor na to Teheran je od maja 2019. počeo da krši obaveze preuzete prema tom ugovoru, i ubrzao njihovo kršenje poslednjih meseci.Nove centrifuge će omogućiti da se obogaćuje uranijum brže i u većim količinama nego centrifuge prve generacije IR-1, jedine koje su ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

U Iranu pokrenute nove centrifuge za obogaćivanje uranijuma – odmah problemi

Izvor: N1 televizija, 11.Apr.2021, 10:00

Na distributivnoj električnoj mreži u iranskom nuklearnom kompleksu Natanz došlo je do problema u radu samo nekoliko sati nakon što su pokrenute centrifuge koje brže obogaćuju uranijum, prenela je državna televizija.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.