Iran ima informaciju da se sprema napad: Naftna infranstruktura u stanju pripravnosti

Izvor: B92, 29.Sep.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran ima informaciju da se sprema napad: Naftna infranstruktura u stanju pripravnosti

Teheran -- Iranski ministar za naftu Bižar Namdar Zanganej zvanično je pozvao naftni sektor svoje zemlje da se stavi u maksimalno stanje pripravnosti.

Kako navodi stanje pripravnosti je obavezno zbog pretnji o fizičkim ili sajber napadima, objavilo je njegovo minsitarstvo.

Ministar je objasnio da te mere treba da budu preduzete zbog američkih sankcija protiv Irana i totalnog ekonomskog rata koji Islamska republika optužuje Vašington da vodi protiv nje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Teheran je 21. septembra negirao medijske izveštaje prema kojima su neka od iranskih naftnih postrojenja poremećena zbog sajber napada.

Rijad, Vašington, Berlin, London i Pariz optužuju Iran da je odgovoran za napad dronovima u kojima je 14. septembra oštećena naftna infrastruktura Saudijske Arabije kada je kraljevina, vodeći svetski izvoznik nafte, morala znatno da smanji proizvodnju.

Teheran negira bilo kakvu umešanost u taj napad za koji su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici koje Iran podržava. Koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom umešala se u rat u Jemenu od 2015. godine u podršku medjunarodno priznate vlade.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da njegova zemlja priprema odgovor na taj napad, da bi se nekoliko dana kasnije založio za vojnu uzdržanost. Vašington je posle napada dodatno pojačao sankcije Iranskoj centralnoj banci.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Iran strahuje od napada, naftni sektor u punoj pripravnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2019

Iranski ministar za naftu Bidžan Namdar Zanganeh izdao je nalog da se energetski sektor te zemlje stave u stanje pune pripravnosti zbog pretnje od "fizičkih i sajber" napada...Kako se navodi u saopštenju iranskog ministarstva, Zanganeh je rekao da je potrebno preduzeti mere predostrožnosti zbog američkih...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.