Invazija smrdibuba na Srbiju, neke sisaju krv!

Izvor: Mondo, 02.Okt.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invazija smrdibuba na Srbiju, neke sisaju krv!

U Srbiji je ovih dana zabeležena najezda neprijatnih štitastih stenica ili smrdibuba koje traže zaklon na terasama i ulaze u stanove i kuće.

Poreklom su iz istočne Azije, a prema rečima dipl. ing. poljoprivrede Dragana Živkovića, klimatske promene prouzrokovale su migraciju ovih buba koje se brzo razmnožavaju, prenose "Vijesti".

I mada su poznate kao veliki neprijatelji uzgajivača voća i povrća, sad "osvajaju" i grad - njihovo prisustvo kod nas je povećano >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << jer, kako dani i noći postaju hladniji, one traže zaklon od nepovoljnih vremenskih prilika.

"Ne postoji gotovo ništa što one ne jedu", rekla je dr Selest Velti, vanredni profesor entomologije na Ohajo Univerzitetu za VBNS - 10TV.

Obično viđemo zelene i braon smrdibube, ali ima i šarenih. Osim što su poznate po neprijatnom mirisu (po kome su u narodu i dobile ime), i ljudi zbog njih mogu da imaju i većih neprijatnosti.

Neke vrste ovih buba hrane se krvlju - znaju da se pritaje na telu domaćina i svojom rilicom, koja se nalazi na grudima, probijaju kožu i sisaju krv. Kada žrtva to primeti i kada naglo pokuša da je odlepi od tela nastaje jak bol.

To potom preraste u povećani svrab koji može da traje danima. Ukoliko sa tela pokušate da je odlepite naglim pritiskom prsta, znajte da ćete je dobro zapamtiti i da će vam se neprijatno osvetiti – bol i svrab su neminovni.

Podsetimo, i prošle godine u oktobru došlo je do prave najezde ovih buba u Srbiji.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.