Institut Dedinje: Prvi put u svetu, miniinvazivno urađen mikro bajpas

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2023, 18:54

Institut "Dedinje": Prvi put u svetu, miniinvazivno urađen mikro bajpas

U eri minimalno invazivnih procedura Institut "Dedinje" je i u ovoj oblasti napravio iskorak, urađen je prvi MicroCAB (mikro bajpas) na svetu.

Institut u saopštenju navodi da je ishemijska bolest srca predstavlja jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, a jedan od najčešćih načina lečenja jeste hirurška revaskularizacija miokarda, poznatija kao bajpas procedura.

Ova procedura se najčešće izvodi na otvorenom srcu, teškom hirurgijom, a podrazumeva otvaranje grudnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koša presecanjem grudne kosti.

U eri minimalno invazivnih procedura, Institut "Dedinje je i u ovoj oblasti napravio iskorak - urađen je prvi MicroCAB (mikro bajpas) na svetu.

"Ova procedura podrazumeva potpuno očuvanje koštanih struktura grudnog koša. Malim rezom, ispod sternalne kosti, hirurg endoskopski uzima najbolji krvni sud koji se koristi za bajpas (unutrašnju grudnu arteriju). Nakon toga, kroz rez od tri do četiri centimetra, kroz levi međurebarni prostor pristupa se srcu, a potom ušiva bajpas", objašnjava as s. dr Igor Živković, kardiohirurg Instituta "Dedinje".

Kod ovakvih bolesnika operacija se može izvesti bez zaustavljanja srca, odnosno na kucajućem srcu.

MicroCAB je po prvi put izveden od strane kardiohirurškog tima Instituta "Dedinje" koji su činili hirurzi as s. dr Igor Živković, as s. dr Petar Milačić, dr Davor Gičevski, anesteziolog as s. dr Jelena Lešanović i instrumentarka Aleksandra Končarević.

Punu podršku timu za izvođenje procedure, obezbedili su upravnik Klinike za kardiohirurgiju doc. dr Slobodan Mićović i direktor Instituta "Dedinje" prof. dr Milovan Bojić.

Uspeh ove procedure usledio je nakon edukacije hirurga Instituta "Dedinje" u Americi, gde su na Medicinskom fakultetu i u trening centrima kompanije LSI Solutions, vežbali sa kolegama iz Amerike i Evrope na modelima i trenažerima, što im je pomoglo da izvedu ovaj kompleksni zahvat na pacijentu u operacionoj sali.

Sa velikim zadovoljstvom ističemo da je glavni urednik jednog značajnog svetskog časopisa izrazio želju da ovaj pristup publikuje kao prvi koji je izveden na čoveku u svetu, što će staviti zlatni pečat i trajno upisati Institut "Dedinje" i Srbiju na stranice moderne kardiohirurgije, navedeno je u saopštenju.

Daljom edukacijom, kako se ističe, stručnjaci Instituta "Dedinje" će i dalje raditi na usavršavanju ove metode, kako bi što veći broj pacijenata bio operisan ovim pristupom, što će im skratiti boravak u bolnici, ubrzati oporavak i vraćanje normalnim životnim aktivnostima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.