Izvor: Nezavisne Novine, 13.Mar.2018, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Institucije nemaju informacije o tržištu bitkoina u BiH

SARAJEVO - Institucije BiH ne raspolažu nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitkoin u BiH.

Kako piše Klix.ba, Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH zatražila je od Ministarstva finansija BiH da dostavi informaciju o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtuelne valute bitkoin u BiH, ali su iz Ministarstva odgovorili da ne raspolažu podacima i zatražili od Centralne banke BiH da dostavi tražene informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ukoliko ih ima.

I Centralna banka BiH odgovorila je da ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitkoin u BiH te da se sve bitkoin transakcije obavljaju putem vizuelne neregulisane mreže.

"U nekim zemljama takođe postoje i bankomati za kupovinu i prodaju samog bitkoina za lokalnu valutu, ali isti ne postoje u BiH", navedeno je u odgovoru Centralne banke BiH.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda u dopisu upućenom Komisiji za finansije i budžet naveo je da iz navedenog proističe da zvanične institucije BiH ne raspolažu potrebnim informacijama koje bi na odgovarajući način predstavljale realizaciju zaključka Komisije za finansije i budžet parlamenta BiH.

Bitkoin je decentralizovana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtuelna valuta koju ta platna mreža koristi.

Platna mreža bitikona funkcioniše pomoću kompleksnog algoritma. Transakcije u mreži "Bitkoin" se bilježe u javnoj knjizi (popisu transakcija) koristeći vlastitu valutu koja se, takođe, zove bitkoin.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Institucije BiH ne raspolažu nikakvim informacijama o tržištu bitcoina u našoj zemlji

Izvor: Capital.ba, 14.Mar.2018, 08:45

SARAJEVO, Institucije Bosne i Hercegovine ne raspolažu nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitcoin u Bosni i Hercegovini.  Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je od Ministarstva finansija BiH da dostavi informaciju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.