Inspekcija u bolnicama u Petrovcu na Mlavi i Požarevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2020, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija u bolnicama u Petrovcu na Mlavi i Požarevcu

Ministarstvo zdravlja uputilo je inspekciju u opšte bolnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom porođaja Džesike Floranović, koja tvrdi da su lekari krivi što je rodila mrtvo dete i postavila pitanje zašto joj telo bebe nije predato.

Inicijativu za inspekcijski nadzor nad Opštom bolnicim u Požarevcu, kao i da se razmotri mogućnost pokretanja prekršajnog postupka, pokrenulo je nekoliko nevladinih organizacija jer je, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako kažu, bolnica odbila da preda telo mrtvorođene bebe roditeljima.

Inicijativu su podneli Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM i Inicijativa za ekonomska i socijalna prava - A11.

Tri NVO pozivaju se na video-snimak, objavljenom na internetu, gde se vidi da je direktor bolnice roditeljima rekao da se mrtvorođeno dete tretira kao fetus i da će se sa telom postupiti u skladu sa Pravilnikom o postupanju sa medicinskim otpadom.

"Obrazloženje rukovodioca bolnice da se mrtvorođeno dete ne može predati roditeljima radi sahranjivanja neprofesionalno je i problematično na mnogo nivoa, sa stanovišta domaćih propisa, a posebno imajući u vidu atmosferu straha i zabrinutosti roditelja zbog slučaja nestalih beba u Srbiji", navodi se u saopštenju tri NVO.

Džesike Floranović porodila se 27. decembra u Opštoj bolnici u Petrovcu na Mlavi i rodila je mrtvu bebu. Beba je poslata u Požarevac na obdukciju, a sporni video snimak koji kruži internetom nastao je u Požarevačkoj bolnici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Inspekcija kontroliše rad bolnica u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi zbog smrti bebe

Izvor: Radio 021, 15.Jan.2020

Ministarstvo zdravlja poslalo je inspekciju u opšte bolnice u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu prilikom porođaja Džesike Floranović, koja tvrdi da su lekari krivi što je rodila mrtvo dete i postavila pitanje zašto joj telo bebe nije predato...Inicijativu...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.