Inicijativa Vučića da se u Beogradu podigne spomenik Stefanu Nemanji

Izvor: Studio B, 17.Dec.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa Vučića da se u Beogradu podigne spomenik Stefanu Nemanji

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je inicijativu Skupštini Beograda da se Stefanu Nemanji, osnivaču srpske srednjovekovne države i rodonačelniku loze, podigne spomenik u parku Manjež.

U predlogu koji je premijer kao građanin uputio Komisiji za spomenike i nazive ulica i trgova navodi se da podizanjem spomenika velikom županu „kao društvo pokazujemo poštovanje prema našoj državnosti i čuvamo nacionalni identitet".

- Beograd nema spomenik Nemanjićima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ako se izuzme spomenik Dušanovom zakoniku ispred Palate pravde. To pokazuje naš odnos prema sopstvenoj istoriji koji moramo da promenimo. Nemanjići su vladali Srbijom više od 200 godina i od male i rascepkane kneževine stvorili su moćnu carevinu i najveću državu na Balkanu - navodi se u predlogu premijera.

Aleksandar Vučić naglašava da je Srbija posle decenije posrtanja pronašla svoje mesto u svetu i da postaje činilac stabilnosti u regionu.

- Krupnim koracima Srbija korača ka članstvu u EU, čuvajući svoje veze sa tradicionalnim prijateljima. Ekonomski i privredno se stabilizuje i gradi svoje institucije, a podizanjem spomenika osnivaču svoje države pokazuje da poštuje sve one koji su svoj život i delo ugradili u njene temelje - ističe Vučić u svom predlogu.

Premijer precizira da je park Manjež, pored kojeg se nalazi Nemanjina ulica i gde su Vlada Republike Srbije i naše najznačajnije državne institucije, pravo mesto za spomenik Stefanu Nemanji i zato moli gradsku komisiju da razmotri njegov predlog.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Stefan Nemanja dobija spomenik u Manježu!

Izvor: Mondo, 17.Dec.2015

Rodonačelnik loze Nemanjića i osnivač srpske srednjovekovne države Stefan Nemanja uskoro bi mogao da dobije spomenik u parku Manjež, nadomak Trga Slavija, i to na predlog premijera Srbije Aleksandra Vučića...Foto: MONDO/Vedran Ševčuk..Kako pišu “Novosti”, u inicijativi koju je predsednik...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.