Indija optužuje SAD za politizovanje religioznih sukoba

Izvor: B92, 27.Feb.2020, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija optužuje SAD za politizovanje religioznih sukoba

Indija je danas optužila američku komisiju za verske slobode da politizuje nasilje u Nju Delhiju u kojem je ubijeno najmanje 30 ljudi, a povređeno više od 200.

Nasilni sukobi hinduista i muslimana koji su izbili tokom prve posete predsednika SAD Donalda Trampa toj zemlji, najgori su za proteklih nekoliko godina, što se vidi po prodavnicama, muslimanskim svetilištima i vozilima u plamenu.

Iako su neredi uglavnom utihnuli, bolnički izvori navode da je broj povređenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porastao.

Amerlčka Komisija za međunarodne verske slobode juče je saopštila da je duboko uznemirena nasiljem i činjenicom da policija nije intervenisala za vreme napada na muslimane. Policija i federalna vlada Indije negirali su ove navode.

"Vlada nije ispunila dužnost da zaštiti sopstvene građane", rekao je član Komisije Anurima Bargava.

Ministarstvo spoljnih poslova Indije saopštilo je da su navodi američke komisije netačni i zavaravajući sa ciljem da ispolitizuju to pitanje.

Danas su se takođe mogle videti spaljene prodavnice i vozila pored puta u Čandbagu gde je dominantno muslimansko stanovništvo. Na ulicama na kojima je patrolirala policija moglo se videti mnogo ostataka stakla i spaljenih benzinskih bombi.

Nasilje je izbilo u nedelju, kada su sukobi pristalica i protivnika novog zakona o državljanstvu u Indiji eskalirali u religiozni sukob hinduista i muslimana u radničkom kraju na periferiji Nju Delhija.

Nekoliko sati pre sukoba, lokalni političar Kapil Mišra, koji je povezan sa partijom premijera Narendra Modija, pojavio se na mitingu pristalica zakona o državljanstvu i dao ultimatum policiji da raščisti demonstrante koji protestuju protiv zakona.

Mišra je rekao da će ukoliko policija to ne učini, oni to uraditi sami. Mnogi ljudi, uključujući i hinduiste, veruju da su Mišra i nacionalisti koji ga podržavaju organizovali poslednje nerede.

Zakon o državljanstvu koji je usvojen u decembru predviđa bržu naturalizaciju za verske manjine rođene u inostranstvu svih glavnih vera u Južnoj Aziji, osim Islama. Nakon usvajanja, usledili su protesti širom zemlje a mnogi protivnici zakona rekli su da je on diskriminatorski ; i da ruši indijsku sekularnu tradiciju.

Pristalice zakona, uključujući lidere Modijeve partije, govorili su da su ovi anti-indijski protesti finansirani iz Pakistana.

Trampova prva poseta Indiji uključivala je raskošan prijem u Modijevoj rodnoj državi Gudžarat i razgovor sa liderom Indije. Predsednik SAD je rekao da neće diskutovati o sukobima, a odbio je i da komentariše sporni zakon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.