Indija, islam i hinduizam: Musliman uhapšen zbog ljubavnog džihada“

Izvor: B92, 03.Dec.2020, 15:01

Indija, islam i hinduizam: Musliman uhapšen zbog "ljubavnog džihada“

On je uhapšen po zakonu koji je izazvao negodovanje i koji kritičari nazivaju islamofobnim.

Policija u indijskoj državi Utar Pradeš uhapsila je jednog muslimana zbog navodnog pokušaja preobraćanja hinduistkinje u islam.

On je prvi koji je uhapšen prema novom zakonu koji cilja "ljubavni džihad" - termin koji radikalne hinduističke grupe koriste da bi optužili muslimanske muškarce za preobraćanje žena brakom.

Zakon je izazvao negodovanje, a kritičari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ga nazvali islamofobnim.

Pogledajte video o ugovorenim brakovima u Indiji:

Policija je za BBC Hindi rekla da je ženina porodica prijavila optuženog za otmicu pre godinu dana, ali je slučaj zatvoren nakon što je žena pronađena i sama opovrgla optužbu.

Nakon hapšenja u sredu, muškarac je upućen na 14 dana sudskog pritvora.

Novinarima je rekao da je nevin i da "nema veze sa tom ženom".

Novim zakonom predviđena je kazna zatvora do 10 godina, a ako neko učini krivično delo iz tog zakona kaucija nije moguća.

U novembru je Utar Pradeš postala prva država koja je donela zakon protiv "prisilnih" ili "prevarantskih" verskih preobraćanja.

Ali možda neže biti poslednja, jer su zvaničnici još najmanje četiri druge države - Madia Pradeš, Harijana, Karnataka i Asam - saopštili da planiraju da donesu zakone protiv "ljubavnog džihada".

U tih pet indijskih država na vlasti je partija Baratija Džanata (BJP), koja je optužena da podstiče antimuslimansko raspoloženje.

Kritičari su ovaj zakon ocenili nazadnim i uvredljivim.

Mnogi su zabrinuti da će takvi zakoni dovesti do zloupotrebe i uznemiravanja, jer je "ljubavni džihad" viđen kao izraz koji koriste krajnje desničarske radikalne hinduističke grupe.

To nije termin koji je indijski zakon zvanično priznao.

Ali poslednjih meseci počeo je da dominira u medijskim izveštajima.

Ova grupa muškaraca u Indiji oblači žensku garderobu i šminka se da bi zaigrala:

U oktobru je popularni brend nakita povukao reklamu sa međuverskim parom pošto su ga ekstremne desničarke grupe optužile za promociju "ljubavnog džihada".

A onda su u novembru vlasti optužile Netfliks za isto, ukazujući na scenu u televizijskoj seriji "Prikladan dečak", gde hinduistkinja i muslimanin dele poljubac dok se kamera okreće u pozadini hinduističkog hrama.

Ministar unutrašnjih poslova Madhija Pradeša, Narotam Mišra, rekao je da to vređa "verska osećanja" i zatražio da se razmotre pravni postupci protiv producenta i režisera serije.

Kritičari vladajuće partije navode da se verska podeljenost povećala otkako je premijer Narendra Modi prvi put stupio na vlast 2014.

Hindu-muslimanski brakovi već dugo se smatraju nepoželjnim u Indiji, ali je vezivanje dubljeg, zlokobnijeg motiva u vezi sa njima nedavna pojava.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Indija, islam i hinduizam: Musliman uhapšen zbog "ljubavnog džihada"

Izvor: Radio 021, 03.Dec.2020

On je uhapšen po zakonu koji je izazvao negodovanje i koji kritičari nazivaju islamofobnim...Getty Images..Policija u indijskoj državi Utar Pradeš uhapsila je jednog muslimana zbog navodnog pokušaja preobraćanja hinduistkinje u islam...On je prvi koji je uhapšen prema novom zakonu koji cilja „ljubavni...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.