Indeks: Kolinda lansirala bombu - šta se krije za šokantnog priznanja

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeks: Kolinda "lansirala bombu" - šta se krije za šokantnog priznanja

Zagreb -- "Ja se već godinama borim s korupcijom u samim službama, i u SOA-i, i u VSOA-i, i u drugim službama", rekla je Kolinda Grabar Kitarović na državnoj televiziji.

U analizi objavljenoj pod naslovom "Šta se krije iza Kolindinog šokantnog priznanja o SOA?", zagrebački portal Indeks piše da bi predsedničina izjava da u obaveštajnoj službi godinama postoji korupcija u svakoj normalnoj državi uzdrmala celi obaveštajni sistem.

Hrvatska predsednica takođe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekla "Mislim da je došlo vreme da se tamo zaposle mladi ljudi koji nisu korumpirani i koji će raditi profesionalno", u javnoj debati 11 predsedničkih kandidata na državnoj televiziji.

Grabar Kitarovićeva, koja već pet godina učestvuje u upravljanju hrvatskim tajnim službama, što je deo predsedničkih ustavnih ovlašćenja, dakle, tvrdi da su SOA i VSOA "premrežene korupcijom, da hrvatske tajne službe treba kadrovski provetriti i podmladiti", piše portal.

Predsednica je, navodi se, zapravo otkrila da se Hrvatska i te kako suočava s ozbiljnim ugrožavanjem nacionalne bezbednosti.

Izjava je tim ozbiljnija, piše Indeks, jer je Grabar Kitarovićeva kao predsednica proteklih pet godina bila jedna od osoba s najvećim ovlašćenjima u području tajnih službi, redovno je primala obaveštajne izveštaje i upoznata je sa stanjem u službama.

Da je predsednica u debati lansirala bombu primetili su i iskusni akteri hrvatske političke scene, poput bivše premijerke Jadranke Kosor, koja je jutros izjavila da se "Plenković na predsednicinu izjavu o SOA-i uhvatio za glavu''.

Naravno, dodaje se, iz HDZ-a su brzo došli i pokušaji "peglanja" ove šokantne izjave pa se ministar Mario Banožić oprobao s tvrdnjom da se predsednica ''samo šalila''.

Uz podsećanje da je predsednica saopštenjem pokušala da pojasni tu izjavu, hrvatski portal konstatuje da se aktuelna predsednica tokom svog petogodišnjeg mandata i te kako petljala u rad tajnih službi, a po svemu sudeći, navode, i sama je upala pod nadzor tajnih službi koje su pratile njenog prijatelja, donatora i organizatora njenog rođendana Zdravka Mamića.

Ali, dodaje portal, još veće posledice za državu od njegovog druženja s Grabar Kitarovićevom imala je njena odluka da naprasno smeni šefa SOA Dragana Lozančića uz objašnjenje da je, kako je tada saopštila, izgubio njeno poverenje.

Indeks piše i da je javna tajna da je SOA snimajući Mamića snimila i predsednicu, da je ona zbog svog izbora društva upala “u mere” koje je SOA provodila, pa se postavlja pitanje kakve materijale tajna služba ima o Grabar Kitarovićevoj.

S tim u vezi podsećaju da je HDZ-ov "stari lisac" Vladimir Šeks na samom početku kampanje pre par meseci spomenuo da se u kuloarima priča da postoji neki kompromitujući snimak predsednice koji će uoči izbora biti pušten u javnost.

Spekulisalo se da će to biti prizori s rođendanske zabave koju je za Kolindu organizovao Mamić, ali zasad ništa tako nije iscurilo.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KOLINDINA PREDIZBORNA BOMBA ZBOG KOJE SE HDZ-OVCI HVATAJU ZA GLAVU: Tajne službe godinama korumpirane!

Izvor: Kurir, 18.Dec.2019

Poslednja "bomba" koju je hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović lansirala u predizbornoj kampanji, odnosi se na veoma važno pitanje bezbednosti, a reč je o proznanju korupcije u hrvatskim obaveštajnim službama.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.