Indeks: Penava otvorio sezonu lova na srpsku decu?

Izvor: B92, 18.Jan.2019, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeks: Penava otvorio sezonu lova na srpsku decu?

Vukovar -- Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je u ponedeljak konferenciju za medije na kojoj je naveo da je Hrvatska ugrožena “puzajućom velikosrpskom agresijom“.

Epicentar te agresije je, kako je rekao, Vukovar.

Kako prenosi hrvatski portal “Indeks“, Penava je u skoro jednosatnom obraćanju medijima prozvao i predsednika SDSS-a Milorada Pupovca zbog poseta osuđenim ratnim zločincima u zatvoru i upozorio na četnička obeležja širom grada. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

“Šta reći kad ta ista osoba 2016. po pravosnažnoj presudi poseti lično u zatvoru ratne zločince s ukupno 138 godina zatvorske kazne“, rekao je Penava i ocenio da to “ne može da bude slučajnost“.

Penava je rekao i da “u Hrvatskoj postoje grupe koje ne žele respektabilnu Hrvatsku i, budući da su minorne, služe se lažima, širenjem pesicizma, preuveličavanjem i zastrašivanjem.

“Ta politika ima svoj legalitet na području Republike Hrvatske, ali s obzirom na broj glasača koje ima, pitanje je ima li i legitimitet“, rekao je Penava.

Pupovcu je zamerio i što se 17. novembra prošle godine, kada je posetio Vukovar i bacio venac u Dunav, a venac je položio i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskogh rata, nije se poklonio samo žrtvama velikosrpske agresije na grad, što Penava smatra čistom provokacijom.

Novinarima je, između ostalog, pokazao i slajd sa fotografijom snimljenom u gradskoj četvrti Borovo naselje na kojoj se vidi u snegu napisano “četiri S“, te kratki snimak sa finalne utakmice u Vukovaru održane prošle godine, a na kojoj se vidi kako izvođenje hrvatske himne učenici Srednje tehničke škole Vukovar, koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, prate sedeći na tribini.

Za takvo ponašanje okrivio je one “koji tu decu uče da ne vole zemlju u kojoj žive i sistem koji je to omogućio“.

Penava je na svojoj stranici na Fejsbuku objavio i link na službeni sajt Grada Vukovara na kojoj je izveštaj njegovog nastupa sa konferencije, ali i snimak lokalne fudbalske utakmice, na početku koje neki vukovarski tinejdžeri ne ustaju tokom izvođenja hrvatske himne.

Kako navodi “Indeks“, nije zamagljeno lice maloletnika, niti na bilo koji drugi način nije zaštićen njihov identitet dok ih “koristi kao alat u svojim političkim potezima“.

“Dakle, svako iz Vukovara je tinejdžere mogao da prepozna i podstaknut Penavinom retorikom o tome da su baš ti tinejdžeri dokaz puzajuće velikosrpske agresije na Vukovar i Hrvatsku da reaguje u skladu sa svojim mentalnim i fizičkim kapacitetima“, navodi portal “Indeks“.

Konferencija je izazvala burne reakcije reakcije Milorada Pupovca, ali i vrha HDZ-a, uključujući i one predsednika vlade i Sabora Andreja Plenkovića i Gordana Jandrokovića.

Plenković mu je poručio da “nije nadležan za vođenje politike HDZ-a“, te ga pozvao na sastanak u Zagreb.

Dva dana nakon što je Penava na Fejsbuku objavio link sa snimkom, 16. januara, u večernjim satima je u Vukovaru napadnut srpski učenik kom je razbijena arkada i nanesene su mu lakše telesne povrede. Reč je učeniku trećeg razreda škole sa Penavine konferencije – Tehničke škole “Nikola Tesla“.

Učenik koji pohađa nastavu na srpskom jeziku, a koji je inače iz Mirkovca nedaleko od Vukovara, čekao je autobus kada ga je napalo pet-šest maloletnika sa fantomkama na glavama, kao i jedan bez fantomke.

Njega je napadnuti mladić prepoznao, a navodno se radi o učeniku koji pohađa istu školu, ali na hrvatskom jeziku.

Mediji su vest o napadu objavili u četvrtak.

Penava je, kako piše “Indeks“, šturo osudio taj napad.

“Ne želim da komentarišem nikakve izjave iz SDSS-a. Očekujem od policije da dobijem pun izveštaj o događaju. Žao mi je što je došlo do sukoba i što je mladić povređen. Uvek sam protiv nasilja“, rekao je on.

“Napad je rezultat njegove konferencije za novinare i neprekidnog antisrpskog delovanja. Ono što se dogodilo duboko me je pogodilo. Penava uporno ignoriše trećinu svog stanovništva, a pravi gradonačelnici tako se ne ponašaju. Osim toga, pitam se kada je to fudbalska utakmica postala obrazac ponašanja. Na fudbalskim igralištima i stadionima imali smo priliku svašta da čujemo, pa i skandiranje ‘Za dom spremni’ ili ‘Ubij, ubij Srbina’, oa se nekad na njih reagovalo, a nekad nije jer se nije čulo. Tako bi se moglo sada reći, šta bi bilo da Ivan Penava nije video tu decu na igralištu”, navela je SDSS-ova poslanica u Saboru Dragana Jeckov.

“Indeks“ navodi i da vredi spomenuti da je Penava po zanimanju prosvetni radnik, profesor fizičkog vaspitanja.

“Bez obzira na to, čini se da nema problem sa time da širenjem snimka, na kojoj je tinejdžere srpske nacionalnosti lako prepoznati jer im identiteti nisu zaštićeni, moguće otvoriti sezonu lova na srpsku decu u Vukovaru“, navodi portal.

Policija je objavila kako sumnja da se radi o sukobu dve navijače grupe, navodi Hina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.