Indeks: Hoće li Plenković reagovati na rasističke poruke HR diplomatkinje?

Izvor: B92, 16.Avg.2019, 18:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indeks: Hoće li Plenković reagovati na rasističke poruke HR diplomatkinje?

Zagreb -- Prva sekretarka hrvatske Ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević na društvenim mrežama širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, piše portal Indeks.

Mađarević je nemačkoj kancelarki zamerila "nedostatak vlastite kulture", naglašava zagrebački portal Indeks, koji je ovu priču objavio kao skandaloznu.

Podseća se, naime, da će Hrvatska od 1. januara naredne godine predsedavati EU kada će, kako ističu, dobar odnos zvaničnog Zagreba i Berlina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti još važniji.

Nemačka je, ukazuje portal, i dalje najmoćnija članica Unije i da hrvatske agende krucijalno zavise od nemačke podrške, ali i zato što baš Nemačka od Hrvatske preuzima predsedavanje EU u drugoj polovini 2020. godine.

Stalna komunikacija, koordinacija i dobri odnosi diplomatskog osoblja dveju zemalja su, navodi se, izuzetno bitni, ali, čini se da Hrvatska to i ne shvata s obzirom na činjenicu na to kakve poruke širi Mađarevićeva.

Mađarević, piše portal, na svom profilu Na Fejsbuku širi rasističke stavove, piše o “beloj Evropi” i tome da je samo takva Evropa “čista”, širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice.

Takođe, Mađarevićeva je tokom godina na nekoliko internet-portala objavila tekstove u kojima napada migrante i izbeglice predstavljajući ih kao pretnju hršćanskoj Evropi, a nije propustila ni da napadne Istanbulsku konvenciju i samog premijera Andreja Plenkovića i, još važnije, piše Indeks, nemačku kancelarku Angelu Merkel.

Merkelovoj je Mađarevićeva u jednom tekstu dijagnostikovala “nedostatak kulture” zbog izjave da islam pripada Nemačkoj.

Činjenica da je takva osoba istaknuti deo hrvatske diplomatske misije u glavnom gradu Nemačke predstavlja velik skandal i štetu za hrvatsku reputaciju u Berlinu i EU, navodi ovaj medij.

Na sve to, piše Indeks, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ćuti.

Navodi se da je ovaj medij uputio pitanje tom resoru da prokomentariše ponašanje Mađarevićeve, ali odgovor, kažu, nisu dobili.

A, ako ga dobiju, dodaju, objaviće ga naknadno.

Ipak, ovaj slučaj je toliko skandalozan da bi mogao izazvati ozbiljne probleme u saradnji Hrvatske i Nemačke pa samo ostaje nada da će premijer Plenković intervenisati, ako već njegovi kadrovi na čelu MVEP-a nisu videli problem u tome da Hrvatsku u Berlinu predstavlja Elizabeta Mađarević, upozorio je Indeks.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.