Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Incko: Rehabilitovao sam samo one koji su me to zamolili

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas u Banjaluci da je rehabilitovao samo četvoricu funkcionera Srpske demokratske stranke jer su ga oni zamolili, dok ostali smenjeni funkcioneri stranke to nisu tražili.

"Neki su me zamolili, pa sam ja onda reagovao. Drugi nisu", kazao je Incko novinarima odgovarajući na pitanje zašto je rehabilitovao samo četvoricu ranije smenjenih funkcionera SDS, među kojima je i bivši lider stranke Dragan Kalinić.

Incko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je naveo da neki tih političara žele da se vrate u politički život, dodajući da će im OHR to omogućiti nakon što sve ispita, ozbirom na to da neki od njih "imaju čistu situaciju u proteklim godinama".

"Neki ne žele da se vrate u politički život", rekao je Incko.

Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun u julu 2004. godine smenio je 60-tak funkcionera SDS-a zbog opstrukcije Dejtonskog sporazuma i pružanja pomoći haškim optuženicima.

Incko je rekao da pregovori oko ustavnih promena nisu poèeli, ali da su pojedini lokalni zvaničnici, kao i predstavnici međunarodne zajednice zainteresovani za taj proces.

"Još je preuranjeno govoriti o tome govoriti", naveo je Incko.

On nije želeo da komentariše odustajanje Lidije Topić od pozicije direktora Direkcije za evropske integracije, koju je trebalo da zvanično preuzme bdanas .

"Preuranjeno je da to komentarišem. Ne znam šta je pozadina ove rezignacije", kazao je Incko.

On nije želeo da komentariše ni krizu u Savetu ministara BiH, navodeći da će se, koliko on zna, sutra održati sednica te institucije.

Predstavnici Stranke demokratske akcije najavili su da neće uestvovati u radu Saveta ministara BiH ako se imenovanje njihovog kandidata za ministra bezbednosti BiH bude uslovljavalo imenovanjima direktora Uprave za indirektno oporezivanje i Regulatorne agencije za komunukacije.

Incko je danas premijeru RS Miloradu Dodiku predstavio novog šefa kancelarije OHR-a u Banjaluci Krisa Beneta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.