Inauguracija Milanovića, skromna ceremonija na Pantovčaku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2020, 05:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inauguracija Milanovića, skromna ceremonija na Pantovčaku

Zoran Milanović položio je danas zakletvu na Pantovčaku i tako postao peti predsednik Hrvatske i treći, koji dolazi iz Socijaldemokratske partije, stranke levog centra.

Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" je otpevala pevačica Josipa Lisac, a nakon toga je minutom ćutanja odata pošta svima koji su dali život za nezavisnu Hrvatsku.

Potpisivanjem zakletve Milanović je postao predsednik Hrvatske i na tu dužnost će stupiti sutra nakon što bude obavljena primopredaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posla od bivše predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

Plenković jedini bez komentara o inauguraciji Milanovića

Premijer Andrej Plenković je bio jedan od četrdesetak zvanica na današnjoj inauguraciji Milanovića i jedini koji nije želeo da komentariše ovu ceremoniju, kao i očekivanja od Milanovićevog predsedničkog mandata, javila je Hina.

Plenković je, kako se navodi, novinarima koji su očekivali komentar samo odmahnuo rukom, zahvalio i napustio Pantovčak.

Agencija konstatuje da je Plenković očito ostao pri ranijoj izjavi da će njih dvojica imati "tvrdu kohabitaciju".

Inauguracija primerena, obraćanje uravnoteženo

Nekadašnji hrvatski predsednik Ivo Josipović je inauguraciju predsednika Milanovića ocenio lepom i dostojanstvenom, a predsednik parlamenta, Gordan Jandroković izjavio je da je obraćanje Milanovića dobar početak predsedničkog mandata.

Analitičari smatraju da je inauguracija, prvi put održana na Pantovčaku, bila primerena, a obraćanje Milanovića uravnoteženo.

Josipović kaže da od Milanovića očekuje da državu vodi proevropski, pomogne društvu da završi ratove i postane mirnodopsko civilno društvo, kao i da najbolje vrednosti antifašizma i Domovinskog rata budu deo njegove i supstrata hrvatske politike.

"Provukao je i frazu da su ratovi gotovi i to smatram vrlo važnim. Naslućujem da Milanović ima ambiciju pomoći društvu da završi Drugi svetski rat pa i Domovinski...", naveo je Josipović komentarišući predsednikovo obraćanje.

Za inauguraciju je rekao da je bila decentna, ugodna i dostojanstvena.

Nada se, kazao je, da će Milanović ostvariti sve što je rekao u svom govoru za koji kaže da je bio odličan.

Iz predsjednikova govora Josipović je istakao tri važne oblasti - pravosuđe, nauku i obrazovanje, kao i socijalnu komponentu društva.

Jandroković je inauguracioni govor novog predsednika Zorana Milanovića ocenio dobrim početkom mandata, posebno istaknuvši potrebu saradnje na dobrobit Hrvatske.

Jandroković kaže da je Milanović u obraćanju uputio nekoliko bitnih poruka, a najvažnijom smatra onu kojom je pozvao na saradnju na dobrobit Hrvatske bez obzira na političke razlike i različite svetonazore.

"Mislim da je to dobar početak i nadam se da će i mandat predsednika Milanovića proteći u tom duhu", dodao je Jandroković, nakon inauguracije na Pantovčaku.

Jandrokoviću nije sporno što se Milanović opredelio za minimalističku formu same inauguracije i nepretenciozan govor. "To je njegova odluka, on je predsednik, dobio je poverenje građana i to treba poštovati", istakao je.

Iako je često polemisao sa Milanovićem dok je bio premijer, Jandroković se sada nada korektnoj saradnji u kojoj će obojica zadržati svoje pozicije, poglede na život i politiku.

Politički analitičari Žarko Puhovski i Davor Đenero ocenili su da je inauguracija predsednika Milanovića bila primerena, sa od pre poznatim političkim stavovima u govoru, dok je za njegovo obraćanje komunikolog Ivan Tanta rekao da je bilo uravnoteženo i bez prepotencije.

"Ako se po jutru dan poznaje, onda možemo reći da ćemo imati vrlo smirenu političku i uravnoteženu situaciju vezanu za predsednika, Banske dvore, i normalnu situaciju koja se odnosi na susede", rekao je Tanta.

Milanović je, kazao je, u govoru istaknuo da će se u spoljnoj politici fokusirati na one tačke na kojima se može graditi saradnja i prosperitet.

"Čuo sam negde da bi njegov prvi službeni put trebao da bude u Sloveniju, do sada su prva službena putovanja bila u Bosnu i Hercegovinu. Ako je to tačno to već pokazuje jedan novi put", konstatovao je Tanta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi predsednik Hrvatske položio zakletvu

Izvor: B92, 18.Feb.2020

Zagreb -- Peti po redu izabrani predsednik Hrvatske Zoran Milanović inauguriuisan je danas i zvanično na novu dužnost...Za razliku od prethodnih inauguracija, Milanović je zakletvu položio na skromnoj ceremoniji na Pantovčaku...Hrvatsku himnu "Lijepa naša domovino" je otpevala pevačica Josipa...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.