Ime mu se izgovaralo sa strahopoštovanjem, od Turaka je preuzeo ključeve gradova: Ko je bio Rista Prendić?

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Jun.2020, 20:00

Ime mu se izgovaralo sa strahopoštovanjem, od Turaka je preuzeo ključeve gradova: Ko je bio Rista Prendić?

Bio je izuzetno sposoban, pouzdan i brz.

Ime Rista Prendić u 19. veku izgovaralo se sa strahopoštovanjem, jer je ovaj čovek bio jedna od najvažnijih ličnosti mlade Srbije. Rista je bio Tatarin, a to je značilo da su mu se svi sklanjali s puta.

Svaka uređena država mora da ima dobro organizovan način prenosa vesti, a do 19. veka su postojala samo pisma i poruke. Do tada su kroz Tursko carstvo koje se prostiralo od Persije do Dunava poruke prenosile pismonoše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ili tatari.

To su bili posebno spretni i brzi ljudi, odlični i veoma izdržljivi jahači. Oni su konjima jurili po lošim putevima Srbije i bili su u stanju da za pet dana prevale 900 kilometara, koliko je dugačak put od Beograda do Carigrada.

Portret u bogatoj odeždi

- Čuveni tatari bili su Jovanča Spasić, ali i Rista Prendić koji je bio toliko sposoban, pouzdan i brz da je u Aleksincu izgradio dvospratnu kuću - kaže Ljiljana Đorđević, viši kustos Muzeja PTT.

Tatari su bili obrazovani i govorili i strane jezike, pa je tako Rista Prendić uz srpske putničke insignije 1836. godine imao i britanski pasoš koji  mu je dao engleski konzul. To znači da je prenosio i diplomatsku poštu. Rista je uživao neverovatno poverenje knjaza Miloša, koji je bio nepismen, jer mu je prenosio poverljive i donosio tačne informacije. Bogato ga je nagrađivao.

- Bio je raskošno obučen, kao i supruga Magdalena što je Miloš retko kome dozvoljavao - ističe Đorđevićeva.

Celim putem, od Beograda do Carigrada, prostirala se mreža menzulana - mesta za predah. U njima su se uvek nalazili odmorni konji koje je tatarin mogao da zameni, ali i ambar sa ječmom, voda, hrana, sveće, marveni doktor i "delovi" neophodni za put poput potkovica. Uz tatarina putovao je i surudžija čija je glavna oprema bila truba. Njome je najavljivao da kroz neko  mesto prolazi tatarin i svi da mu se sklone s puta.

Naravno, Srbija je preuzela čitavu ovu mrežu od Turske, a koliko je tatarin bila pouzdana ličnost govori podatak da je Rista Prendić uz kneza Mihaila 1867. godine prezeo ključeve gradova od Turaka.

Carske menzulane su se nalazile u Beorgadu, Jagodini i Nišu, ali i manje na važnim tačkama. Jedna od poslednjih nalazi se u Brzoj Palanci i čeka obnovu. Menzulane su građene od blata i pruća, a do sredine 19. veka ni jedan zidar u Srbiji nije znao da gradi sa ciglom.

Ime dobili po Tatarima

Pismonoše su dobile ime po Tatarima, jer su važili za odlične jahače.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.